Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De lieve krokodil’ is boek van de maand februari

Het kinderboek ‘De lieve krokodil’ krijgt de Sardes-Leespluim van de maand februari. Er zijn weinig woorden nodig volgens de jury, de bewegingen en mimiek spreken boekdelen. Bekijk ook de activiteiten bij het boek!
De Lieve Krokodil van Querido kinderboeken
De Lieve Krokodil van Querido kinderboeken

Het boek is een verhaal over een lieve krokodil. Iedere peuter spitst direct de oren; een krokodil is toch een heel eng beest? Nee hoor, deze niet. Met een olijke blik wandelt hij over het omslag. Zelfs zijn scherpe, puntige tanden stralen een en al vriendelijkheid uit. Wat doet deze krokodil? Hij helpt dieren in nood.

De eerste die zijn hulp nodig heeft is een muis. Er zit een enge slang achter hem aan. Krokodil laat zijn tanden zien, roept ‘grrrrr!’ en de slang kiest het hazenpad. Dan heeft een wild zwijn hulp nodig, er zit een hyena achter hem aan. Nou, die hyena weet niet hoe snel hij weg moet komen. De krokodil zet zich schrap voor het volgende dier in nood, een impala. Nu zitten er al drie blije dieren op de rug van de krokodil.

Bij de vierde lijkt de krokodil uitgeschakeld te worden, het gewicht van de neushoorn kan hij niet aan. Likkebaardend komt de leeuw dichterbij, gevolgd door de gieren. Maar let op, daar stormen vier woeste, boze beesten de pagina over. De leeuw is een stip in de verte. Samen zijn ze voor niemand meer bang. Of toch voor de krokodil die plotseling een verschrikkelijke brul laat horen? O nee, grapje.

Oordeel jury

De jury zegt over het boek: ‘Tegen een rustige achtergrond komen de dieren goed tot hun recht. Er zijn dan ook weinig woorden nodig, de bewegingen en mimiek spreken boekdelen. Deze zijn leuk om te benoemen! De beweeglijke muis, logge neushoorn, elegante impala en de schokkerige hyena. Ook zijn er veel emoties te zien: angst, opluchting, blijdschap, boosheid, schrik, verbazing en vast nog meer om over te praten en veel te bekijken. De stevige uitvoering in een liggend formaat leent zich voor veelvuldig gebruik.’

Boekgegevens

De lieve krokodil
Tekst en illustraties: Leo Timmers
Uitgeverij: Querido
Vanaf ca. 2 jaar

Karin van der Heyden ontwikkelde de activiteiten. Download hier de activiteiten bij het boek >>

Het kinderboek ‘Ben je ziek, Teckel Tom?’ kreeg de Sardes-Leespluim van de maand januari. Teckel Tom is ziek. Maar hij niet alleen, ook Papa Pablo en Saar voelen zich niet lekker. Ziek zijn is niet leuk, maar geen straf met goede verzorging… Bekijk ook de activiteiten bij het boek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.