Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

De extra roosterdag in de kinderopvang: hoe werkt het precies?

De extra roosterdag (voorheen beschikbaarheidsdag) in de kinderopvang: de een vindt het een uitkomst, de ander vindt het een vervelende regeling. Maar wat is het precies? Wij spraken erover met BK-bestuurslid Rogier Vegter, directeur-bestuurder van Wasko Kinderopvang, en vakbond FNV.
de-extra-roosterdag-in-de-kinderopvang-hoe-werkt-het-precies
adragan / stock.adobe.com

Verschillende

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. We kunnen een mooi verhaal maken maar in de praktijk is het vaak een kleine groep van meestal oudere werknemers die alles oplossen, werkethos is ook wel iets waar de vakbonden en opleiders over na mogen denken. Werkdruk hangt sterk samen met de werkethos in team verband. En met ZZP’rs heb je in feite veredelde groepshulpen, kwalitatief en financieel geen goede ontwikkeling. Mogelijke tendens zal zijn dat de locaties minder kinderen nemen gebaseerd op het aantal (letterlijk) beschikbare medewerkers.

    2. Lees alle reacties
    3. “altijd in overleg” en werknemer mag niet verplicht worden ofwel het zijn nog steeds altijd dezelfde mensen die invallen. Gelukkig hebben wij een fijn team en speelt dit niet echt voor ons maar voor werkgever zou het makkelijker zijn als werknemers op de extra roosterdag gewoon ingepland mogen worden, wel 14 dagen vooraf maar dat in overleg maakt het voor werkgever in de praktijk een flut regeling.

    4. Ik ben het eens met CM, de druk op de roosteraars en verantwoordelijken op de vloer wordt steeds hoger naarmate niemand meer verantwoordelijkheid neemt voor de flexibiliteit die geeist wordt van de branche. De regels zijn niet meer verenigbaar als iedereen enkel aan zijn eigen hachje denkt en de oplossing wordt verwacht van een steeds kleinere groep.

    5. De werkgever moet rekening houden met de wet IKK waar geëist wordt dat kinderen onder het jaar maar max. 2 vaste gezichten mogen hebben. Hierop dient de werkgever i.s.m. de medewerkers het rooster bepalen. Dit houdt in dat de werkgever geen andere mogelijkheid heeft dan medewerkers op bepaalde dagen op te roepen. Bij de CAO onderhandelingen willen ze nu naar een “vrij roosteren” zodat de de medewerkers zelf hun rooster kan gaan invullen. dit druist tegen de wet IKK. M.a.w. de werkdruk wordt door de wet IKK veroorzaakt en niet door de werkgever.
      CM

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.