Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dader seksueel misbruik is meestal de vader

kindermishandeling

Vaders zijn de meestvoorkomende daders van seksueel misbruik van kinderen. Van de 162 gevallen van misbruik die tussen 1 januari 2011 en eind juni 2012 op rechtspraak.nl zijn genoemd, ging het in 28 gevallen om een vader. In twee gevallen ging het om misbruik door een medewerker van een kinderdagverblijf en één keer was het een gastouder.

Tijdschrift Kindermishandeling vermeldt dit in de nieuwste uitgave van het online (gratis) blad. Niet al het misbruik staat vermeld op rechtspraak.nl, dus helemaal vollledig is de bron niet. Toch geeft het onderzoek een aardige kijk op cijfers en feiten over veroordeelde daders van seksueel kindermisbruik.

Leraren en opa’s
Na de vaders zijn ook leraren en opa’s regelmatig de dader (beiden vijf keer in de afgelopen anderhalf jaar). Drie keer vergreep een buurman zich aan een kind. Moeders, huisvrienden, ooms, taxichauffeurs en behandelaars staan net als de medewerker kinderopvang met twee zaken in het overzicht. Ook in de lijst (maar dan met één zaak) staan o.a. de oppas, de scouting, de pleegvader, de broer en dus ook de gastouder.

Behandeling weigeren
Opvallend is, dat in 65 van de 162 zaken geen enkele vorm van behandeling heeft plaatsgevonden van de dader. In het aanvullende artikel in Tijdschrift Kindermishandeling zegt mr. Jasper van den Beld, strafrechter en voorzitter van het Landelijk Overleg van Voorzitters van de Strafsectoren (LOVS) dat als een dader behandeling weigert, het toch opleggen niet zo veel zin heeft. ‘Als iemand niet openstaat voor behandeling, kan de re>

In herhaling vallen
Wat betreft het herhalen (recidive) van seksueel misbruik, vermeldt het artikel dat de kans hierop bij incestplegers kleiner is. Mannen die vallen op jonge jongens, oftewel de pedofielen, hebben een grotere kans op herhaling van misbruik. Zelfs na vijftien jaar is de kans op herhaling nog 35 procent.

Lees dit en meer interessante informatie in Tijdschrift Kindermishandeling >>

Bron: Tijdschrift Kindermishandeling
ANP Photo, Roos Koole

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.