Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dader misbruik kind is vaak familielid

Bijna een kwart van de daders van seksueel misbruik van kinderen is een ouder, broer of stiefbroer. In 13 procent van de gevallen gaat het om tweedelijns familieden zoals een opa of oom. Het percentage dat familie van een kind is bij misbruik, is daarmee nog hoger dan altijd werd gedacht.
Het idee was altijd dat één op de vijf daders van seksueel misbruik van kinderen een familielied zou zijn
Het idee was altijd dat één op de vijf daders van seksueel misbruik van kinderen een familielied zou zijn

Dit meldt RTL Nieuws na een onderzoek van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen. Zij onderzochten zevenhonderd vonnissen van misbruik in 2012 en 2013. Het complete onderzoek wordt begin 2016 gepresenteerd.

Mannelijke pm’ers

Het idee was altijd dat één op de vijf daders van seksueel misbruik van kinderen een familielied zou zijn, maar volgens de laatste cijfers is in 38 procent van de gevallen een familielid de dader. ‘Vaak wordt gedacht dat het gevaar van buitenaf komt’, zegt nationaal rapporteur Corinne Dettmeijer op RTLnieuws.nl.  ‘Maar het komt juist vaak van heel dichtbij, soms van de allernaaste familie.’ Veel mannelijke pedagogisch medewerkers zijn de afgelopen jaren afgehaakt in de kinderopvang omdat ouders, maar ook collega-pm’ers, hen als potentieel dader van misbruik bejegenden. Het percentage mannen op het totaal aantal daders van seksueel misbruik van kinderen is hoog: 98 procent. Maar het zijn zelden professionals uit de kinderopvangbranche die dader van kindermisbruik zijn.

Aangifte

Nationaal rapporteur Dettmeijer vindt dat er meer aandacht moet komen voor het signaleren van misbruik binnen de familiekring. Kinderen die door familieleden worden misbruikt doen veel later aangifte, gemiddeld acht maanden na het misbruik. Bij een onbekende wordt er na tien dagen aangifte gedaan. Er is ook nog een groep die helemaal geen aangifte doet, maar hoeveel dit er zijn, durft Dettmeijer niet te zeggen.

Slachtoffertjes

Naar schatting worden ieder jaar 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van een vorm van seksueel geweld. Eén op de drie (32 procent) kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee. Meisjes worden relatief vaker slachtoffer van seksueel geweld dan jongens: 41 procent van de meisjes krijgt ermee te maken, tegenover 23 procent van de jongens. De gevolgen die slachtoffers ervaren zijn divers: hoewel sommigen nagenoeg geen problemen ervaren, heersen bij velen gevoelens van schaamte, nachtmerries, en/of langdurige psychische, medische of seksuele gevolgen.

In de kinderopvang is het werken met de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht. Iedere organisatie moet een stappenplan hebben opgesteld om misbruik en kindermishandeling te signaleren, te bespreken en door te verwijzen. Kinderdagpaleis Ukkepuk uit Vlaardingen is de eerste kinderopvanglocatie die onlangs het Keurmerk Meldcode in ontvangst mocht nemen. Zij hebben de aanpak van kindermishandeling goed geborgd in de organisatie. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.