Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

D66 wil gastouderopvang uitsluiten van toeslag

D66

Om de extra investeringen in de kinderopvang te compenseren wil D66 de gastouderopvang uitsluiten van kinderopvangtoeslag. Dat betekent dat ouders die kiezen voor opvang bij een gastouder het volle pond moeten betalen, terwijl ze bij opvang in en kindcentrum een groot deel van de kosten krijgen vergoed.

D66 is de enige partij die deze maatregel voorstelt. De partij wil ook huishoudens met een vermogen boven de 50.000 euro uitsluiten van kinderopvangtoeslag.

Bezuinigingen terugdraaien
Adviesbureau Buitenhek berekende de CPB-cijfers van politiek partijen en kwam tot de conclusie dat ouders bij geen enkele partij er bij voorbaat op vooruit gaan. Dat terwijl veel partijen wel beweren te willen investeren in kinderopvang en voorgenomen bezuinigingen voor 2013 terug willen draaien.

Kies nu voor Kinderen
In het onlangs gepresenteerde plan Kies nu voor Kinderen van de Bernard van Leer Foundation en Het Kinderopvangfonds zit de gastouderopvang ook in de hoek waar de klappen vallen. De onderzoekers willen investeren in laagdrempelige kindercentra waar alle kinderen vanaf twee jaar terecht kunnen. Peuterspeelzalen gaan helemaal op in deze centra. De gastouderopvang voor grootouders verdwijnt. Gastouders mogen nog wel blijven bestaan, maar moeten hun diensten aanbieden via een kinderopvangorganisatie.

ANP Photo, Robert Vos

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bezuinigingen over de rug van de kinderen. Niet ieder kind zit goed op zijn plek bij een kinderdagverblijf en aard juist beter bij een gastouder. Dat wordt in de hele bezuinigingsplannen en het voorgestelde nieuwe kinderstelsel vergeten. Gezinnen met meerdere kinderen die kiezen voor een gastouder aan huis zijn vaak ook nog goedkoper voor de overheid ( plaats maar eens 4 kinderen op een KDV versus een gastouder aan huis) De gastouderbranche is enorm geprofessionaliseerd en doet absoluut niet onder voor pedagogische medewerksters op een kinderdagverblijf. Vaak brengen zij al veel meer kennis en ervaring mee. Laat de overheid eens praten met wat de ouders willen of met kleine zelfstandigen in de kinderopvangbranche. Vaak komen daar betere ideeen uit dan wat er van hogerhand af bedacht wordt vanachter een bureautje door de grote spelers uit de dezelfde branche. Als eigenaar van een gastouderbureau werk ik minimaal 60 uur per week, blijf mij scholen (net als de gastouders) en maak mij hard voor de belangen van de kinderen, de ouders en de gastouders. Dat er bezuinigd moet worden, hervormingen doorgevoerd moeten worden en dat dat ons allemaal raakt begrijp ik maar niet weer over de rug van de kinderen. Zij zijn de (onze) toekomst……………..

 3. Wanneer dit het geval gaat zijn dan betekend dat ik als gastouder geen werk meer heb. Want ouder kunnen dat niet betalen zonder de vergoeding. En dat betekend dat ik werkeloos word en dat er, in geval van geen ander werk kunnen krijgen, weer een gezin sociale dienst nodig heeft. Wil de regering dat dan?????
  Alle gastouder voldoen aan de eisen die gesteld zijn. Dat is een goede regel geweest zodat niet zomaar iedereen een opvang kan gaan starten.
  Zelf heb ik op een groot KDV gewerkt en het persoonlijke is dan een stuk verder te zoeken. Het kleinschalige is zeker een verijking voor de kinderen. Feels like home.
  Daarbij moeten de ouders de gelegenheid hebben deze beslissing zelf te kunnen maken.
  Wat een belachelijk voorstel!!!

 4. De deur van de overheid lijkt alweer voor onze neus te zijn dichtgegooid. Je bent proffesioneel aan het werk, maar wordt niet als proffesioneel behandeld.
  De kinderen zijn alweer de dupe. Terwijl deze doelgroep gastouderopvang zo hard nodig hebben en dat het ook belangrijk is. Kleinschalige opvang is de meest flexibele opvang ooit. Gastouders worden dus een oppas en hebben onnodig kosten gemaakt voor certificering en andere maatregelen,

 5. Kinderen zouden juist beter af zijn in een kleinschalige omgeving waar ze meer aandacht krijgen in huiselijke kring en er veel meer op de behoeften van het individuele kind ingespeeld kan worden. Wie wil z’n kind zo jong al buiten de deur naar een kindercentrum brengen.

 6. Eerst veel geld in gastouders stoppen door ze te scholen tot professionele opvang en vervolgens de ouders er weer bij wegjagen!! Voor de ouders met flexibele werktijden en een laag inkomen is dit de vorm van opvang die betaalbaar is!!! Dat ga je (vooral alleenstaanden) toch niet ontnemen???

 7. Voor eens en voor altijd: gastouderopvang is kinderopvang uitgevoerd door proffesioneel opgeleide gastouders, die in kleine groepen, flexibele en huiselijke opvang aanbieden. Gastouderopvang is sinds 2010 onderhevig aan enorm strenge eisen, verlaging van toeslag en negatieve publiciteit. Dat moet nu voor eens en voor altijd eens afgelopen zijn. Ouders moeten volledige keuzevrijheid hebben voor welke vorm kinderopvang zij willen kiezen, daar hoort dus ook gastouderopvang bij!

 8. gastouders moeten in het vervolg hun diensten aanbieden via een kinderopvangorganisatie. Als gastouder wordt ik bemiddeld via Click gastouderopvang, onderdeel van Korein Kinderopvang. Dit is een grote organisatie in de kinderopvang. Hoezo D66 waar hebben jullie het over.Wordt wakker en informeer je eerst voordat je een of ander stokpaardje van stok haalt. Als je problemen hebt met grootouders die betaald hun kleinkinderen opvangen (en ook in het bezit zijn van de benodigde diploma’s en vereisten volgens de wet) zeg dat dan gewoon!! Ik weiger als professioneel gastouder nog langer in een hoek geduwd te worden. Ik bied ,kwalitatief goede, ontwikkelingsgerichte opvang op een flexibele wijze en PER UUR afgerekend. Ik wens niet langer in een hoe van opa en oma’s te worden neergezet.

 9. De beleidsmensen en onafhankelijk adviseurs weten van gekkigheid niet wat ze moeten voorstellen. Ouders zijn mensen die evenwichtig en weloverwogen kunnen kiezen voor hun gezin. Gastouderopvang ervaar ik als zo’n keuze. Maar een ander moet volledig vrij zijn in wat hij/zij goed acht voor zijn kinderen. Als liberaal huiver ik voor opgelegde structuren en keuzes. D66 en de Bernard van Leer foundation mogen zich wat mij betreft gaan zitten schamen in een hoekje na hun ONBEGRIJPELIJK standpunt! Mathieu Dolders

 10. D’66 doet de gastouder erg te kort door te stellen dat de toeslag niet geldt bij gastouderopvang. Juist de gastouder toont zich flexibel inzetbaar en biedt echte zorg op maat. Volop aandacht voor het kind.
  D’66 moet de praktijk eens gaan toetsen vóór het ongenuanceerde uitspraken doet.

 11. Dit is een volstrekt verwerpelijk voorstel van D66. Gastouderopvang is een proffessionele vorm van kinderopvang en het is volkomen onterecht om deze vorm van kinderopvang van het recht op kinderopvangtoeslag te ontzeggen! Eerst alle eisen verscherpen voor de gastouders en dan de genade klap geven! Schandalig!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.