Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

D66 en GroenLinks doen voorstel voor gratis kinderopvang

Regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks doen een gezamenlijk voorstel om de kinderopvang gratis te maken. Dit gebeurt in het Kamerdebat over de toeslagenaffaire en het is mogelijk vanwege het aftreden van het kabinet.
Paul van Meenen,
Paul van Meenen (D66)

GroenLinks en D66 willen dat kinderopvang een gratis publieke voorziening wordt, net zoals het onderwijs. Ouders hoeven dan geen eigen bijdrage meer te betalen.

Door zich aan te sluiten bij oppositiepartij GroenLinks, gaat D66 in tegen de afspraken binnen de coalitie. Maar omdat het kabinet demissionair is, zijn de partijen daar niet meer aan gebonden.

D66 was eerst

D66 kwam als eerste met het plan. De partij wil vier dagen per week gratis opvang voor kinderen tot een leeftijd van vier jaar, en daarna voor ieder kind een complete schooldag met onderwijs, opvang en huiswerkbegeleiding, inclusief warme lunch. 

‘Het plan past in ons beeld dat kinderopvang en onderwijs bij elkaar horen en sterk verbonden zijn,’ zegt Paul van Meenen hierover. Hij is woordvoerder onderwijs van D66. ‘Beide hebben natuurlijk een economische kant maar zijn vooral belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De taalontwikkeling is bijvoorbeeld in de eerste jaren van groot belang. Daar kun je in de kinderopvang veel in bereiken.’

GroenLinks sloot aan

Lisa Westerveld van GroenLinks sloot zich hier later bij aan. ‘We willen een compleet nieuw stelsel. Dat eist jaren voorbereidingstijd. Wellicht kun je beter in die tussentijd kijken hoe je toegangsrecht kunt waarborgen zodat alle kinderen toegang krijgen door de kinderopvang een aantal dagen per week gratis te maken,’ aldus Westerveld.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.