Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Curator vraagt wanbeleid vast te stellen bij verkoop keten Estro

De curator van het failliete Estro, de voorganger van de huidige kinderopvangketen Partou, heeft de Ondernemingskamer gevraagd om wanbeleid vast te stellen bij het voormalig bestuur. Dit verzoek is naar aanleiding van een onderzoek naar de verkoop van het bedrijf aan investeerder Providence in 2010. Het Amerikaanse bedrijf werd overladen met schulden en ging een aantal jaar later later failliet.
rechter
Beeld: iStock

Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Kinderopvangketen Estro was destijds met zo’n 340 vestigingen de grootste kinderopvang van Nederland. Nadat het in 2014 met veel tumult was omgevallen, beval de bedrijvenrechter in 2019 een onderzoek naar mogelijk wanbeleid op verzoek van de curator. De curator wilde achterhalen of het bestuur bij de verkoop aan Providence voldoende rekening had gehouden met het belang van het kinderopvangbedrijf en of de bestuurders die instemden met de verkoop zich niet door eigenbelang hadden laten leiden.

Nalatigheden

De onderzoekers concluderen in hun verslag dat de bestuurders weliswaar een flink financieel voordeel hadden bij de transactie, maar dat niet is gebleken dat ze zich lieten leiden door eigenbelang. Ze zien wel andere nalatigheden. Zowel het bestuur als de raad van commissarissen hebben in hun besluit het belang van het kinderdagconcern onvoldoende laten meewegen. Daarnaast is het centrale medezeggenschapsorgaan niet juist en volledig geïnformeerd.

Tumultueuze ondergang

De volledige koopsom van € 450 miljoen werd als schuld op de balans gezet van de keten van kindercrèches. Die last bleek voor de onderneming niet te dragen. Twee jaar nadat de Nederlandse investeerder Bencis zijn aandelen in Estro had verkocht, moest de kinderopvang van de ondergang gered worden door nieuwe investeerders. Die kregen de zaak evenmin aan de praat. Twee jaar later viel het bedrijf alsnog om. Duizend werknemers verloren hun baan.

Veel stof opwaaien

De ondergang van Estro deed veel stof opwaaien omdat vele duizenden ouders en kinderen in onzekerheid kwamen. De razendsnelle doorstart onder de naam Smallsteps en moederbedrijf Kidsfoundation zette daarnaast kwaad bloed. Het flitsfaillissement (prepack) werd met succes aangevochten door vakbond FNV, die er een poging in zag om goedkoop van personeel of arbeidsvoorwaarden af te komen.

Lees het volledige artikel op de site van het Financieel Dagblad met daarin meer details over het faillissement van Estro en het onderzoek >> 

Er worden steeds vaker vraagtekens gezet bij private equity in de kinderopvang. Is dat terecht? Directeur en adviseur van adviesbureau Bureau Buitenhek, Ed Buitenhek, ziet het vooral als een instrument dat in veel bedrijfstakken wordt gebruikt. ‘Er is veel beeldvorming omtrent private equity.’ Hoogleraar Janneke Plantenga ziet een winstklem als mogelijke oplossing voor private equity. Jeanine Lemmens van Partou vindt vooral dat er een valse tegenstelling wordt geschetst.

Bron: Het Financieele Dagblad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.