Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Curator faillissement Estro wil onderzoek naar beleid voorganger

De curator in het faillissement van kinderopvangbedrijf Estro wil dat de Ondernemingskamer onderzoek laat doen naar het beleid van haar voorganger, Catalpa.
AdobeStock

Hij wil weten waarom het bestuur van Catalpa destijds heeft ingestemd met de overname, meldt het FD.

Flitsfaillissement

Catalpa werd in 2010 door investeerder Bencis Capital verkocht aan de Amerikaanse investeerder Providence. Vanaf toen ging het kinderdagverblijf Estro heten. De overname werd gefinancierd met schulden en daardoor kwam Estro met een schuld te zitten van zo’n € 45 miljoen.

De curator denkt dat het beter was geweest om de overname van Catalpa door investeerder Providence niet met zo veel geleend geld te financieren, schrijft het FD. Hij denkt dat in het faillissementsdossier informatie ontbreekt over de afwegingen van het bestuur, zoals notulen en e-mailverkeer. Die informatie hoopt hij via een onderzoek te achterhalen. Dat kan ook helpen bij het aansprakelijk stellen van het voormalige bestuur, aldus het FD.

Overgang van onderneming

Door de schuldenlast ging het snel bergafwaarts met Estro. In 2014 liet de investeerder Estro failliet gaan. Daarna werd het kinderdagverblijf razendsnel overgenomen en omgedoopt tot Smallsteps. Daarbij verloren zeker duizend werknemers plotseling hun baan en bleven met lege handen achter. FNV vond dat het faillissement werd gebruikt om goedkoop van personeel of arbeidsvoorwaarden af te komen. Het vocht de ontslagen aan tot het Europees Hof. Die oordeelde dat de doorstart van Estro inderdaad geen faillissement betrof, maar een overgang van onderneming (waarbij werknemers meer rechten hebben en niet zomaar ontslagen kunnen worden). Ruim 700 gedupeerde oud-medewerkers van Estro kregen alsnog een financiële vergoeding, oplopend tot enkele tienduizenden euro’s per medewerker.

Fusie met Partou

Vorig jaar kwam Smallsteps in handen van een Canadese investeerder. Onlangs werd bekend dat moederbedrijf Kidsfoundation van plan is te fuseren met een andere grote opvangorganisatie, Partou. Daarover zijn recent Kamervragen gesteld.

Bron: Het Financieele Dagblad

Lees ook: Private equity in de kinderopvang: is de kinderopvang beter af zonder of zijn deze investeerders juist onmisbaar? In aanloop naar het rondetafelgesprek op 16 mei geeft BK haar visie in een position paper: ‘De diverse kinderopvangsector is gebaat bij investeerders die zich voor lange termijn committeren aan de sector.’ Lees meer

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.