Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crèche-kinderen worden wilde pubers

Crèche-kinderen worden wilde pubers

Amerikanen hebben onderzocht dat pubers die meer dan dertig uur op het kinderdagverblijf hebben doorgebracht onbesuisder zijn dan pubers die dat niet hebben gedaan. Dit onderzoek is een vervolg op een onderzoek dat zeven jaar geleden ook al veel stof deed opwaaien in Nederland.

Kamervragen
In het onderzoek, uitgevoerd door de NICHD (een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten), worden ruim 1300 kinderen sinds hun geboorte gevolgd. Zeven jaar geleden concludeerden de onderzoekers dat kinderen een paar jaar na het verlaten van de opvang iets hoger scoorden op probleemgedrag. Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Marianne Riksen Walraven waarschuwde toendertijd voor de schadelijke effecten van veelvuldig crèchebezoek. Dat leidde toen zelfs tot Kamervragen en er werd ook een vergelijkbare onderzoeksgroep in Nederland gestart.  

Kleine verschillen
In het huidige onderzoek gaat het om kleine verschillen in onberekenbaar gedrag van pubers die veel naar de crèche gingen toen ze klein waren en pubers die dat niet deden. maar de onderzoekers vinden het toch opvallend dat er nog steeds verschil is tien jaar nadat de kinderen de opvang verlieten. De uitkomsten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in The Journal of Child Development.

Opnieuw reactie Marianne Riksen
In Trouw reageert Marianne Riksen Walraven op het nieuwe onderzoek: ‘Er waren mensen die dachten dat het effect van veel kinderopvanguren na een paar jaar wel zou verdwijnen, maar dat is blijkbaar niet het geval. Dat klopt wel met ander onderzoek: veel en ook vroeg crèchebezoek kan nadelige effecten hebben. Het is niet raar dat je dat op de puberleeftijd merkt aan zaken als zelfregulatie, dat is immers een item op die leeftijd.’
Ondertussen is het Nederland onderzoek naar de invloed van veel crèche-uren op kinderen in volle gang, maar de kinderen zijn nu nog te jong om er conclusies aan te verbinden. Bovendien is het aantal kinderen dat in Nederland meer dan dertig uur naar de opvang gaat relatief klein.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.