Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Compensatie eigen bijdrage voor ouders die geen toeslag ontvangen

Op de begroting van het ministerie van SZW is 8,5 miljoen euro gereserveerd voor ouders die nog geen compensatie hebben ontvangen voor de kinderopvang tijdens de corona-lockdown. Oudervereniging BOinK is tevreden maar wil wel dat er vaart wordt gemaakt met de uitbetaling.
onderzoek ouders naar kinderopvangsysteem
iStock

Het gaat hierbij om ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en die evenmin vanuit de gemeente vergoeding ontvangen voor kinderopvang. ‘Ook deze ouders hebben tijdens de lockdown kosten gemaakt, zonder gebruik te kunnen maken van de opvang. Ik vind het belangrijk dat zij daar net als de andere ouders een vergoeding voor krijgen’, zegt staatssecretaris (SZW) Bas van ’t Wout.

Oudervereniging BOinK vraagt (samen met BK en BMK) al langer aandacht voor deze groep. Van ruim drieduizend ouders is inmiddels bekend dat ze de compensatie nog niet hebben gekregen. BOinK denkt dat het in totaal om maximaal vijfduizend ouders gaat.

Recht op vergoeding

Aanvankelijk was zelfs nog niet duidelijk of deze ouders wel recht hebben op de vergoeding. Het gaat namelijk om een specifieke groep van klanten van kinderopvangorganisaties die geen kinderopvangtoeslag krijgen, bijvoorbeeld omdat een van hen niet werkt. Maar inmiddels is het ministerie dus om.

Hoe de regeling er precies uit komt te zien en wie deze gaat uitvoeren, is nog niet bekend. Het zal naar verwachting nog een aantal maanden duren voordat de ouders het geld op hun rekening ontvangen.

‘We gaan er vanuit dat er nu snel wordt begonnen met de invulling van de regeling,’ aldus BOinK. ‘We danken alle ouders die zich bij ons hebben gemeld voor hun vertrouwen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.