Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Commotie over bereik Amsterdam te voorbarig’

Marianne Velsink
Het bereik van peuters in Amsterdam zou achteruit gaan nu ouders opeens moeten gaan betalen voor de voorschool. Maar Magda Heijtel, die met Impuls Kinderopvang ruim 1900 VVE-plekken realiseert, vindt het veel te vroeg voor deze conclusie. ‘We krijgen nog steeds iedere dag nieuwe contracten binnen.’
Foto: ANP

De harmonisatie is overal in Nederland omvangrijk, maar in Amsterdam vindt de grootste verandering plaats. Dat komt omdat voorscholen in de hoofdstad voorheen gratis waren. Dat was nergens in Nederland het geval. Nu de kosten voor de voorschool (nu peuteropvang) gelijkgetrokken worden met die van kinderopvang, moeten alle ouders een inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Voor de laagste inkomens komt dit neer op 25 euro per maand. Met gemeentelijke subsidies kan dit bedrag lager uitvallen. Alle peuters kunnen 15 uur per week op de peuteropvang terecht.

Onbetaalbaar

In de Amsterdamse krant het Parool vertelden ouders dat zij hun peuter van de voorschool moeten halen vanwege de oplopende kosten. Soumia Ousalah komt uit op een bedrag van 126 euro per maand en dat is een probleem: ‘Daar hebben we het geld niet voor. Een sportclub of zwemles is voor ons ook onbetaalbaar.’ Uit een rondgang langs enkele VVE-aanbieders blijkt dat meerdere voorscholen uitschrijvingen ervaren, vaak juist van kinderen die al te maken hebben met een taalachterstand. Zij luiden de noodklok.

Opzeggingen

Magda Heijtel biedt als directeur van Impuls het hoogst aantal VVE-plekken in Amsterdam: ruim 1900. Zij heeft al maanden een fulltime team aan de slag die ouders begeleidt bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag. Dat is voor veel ouders die gebruikmaken van peuteropvang nieuw en best ingewikkeld. Toch merkt ze dat deze begeleiding nog altijd vruchten afwerpt. ‘Wij zijn nog steeds heel hard bezig om alle ouders te bereiken. En met succes. Dagelijks krijgen we nieuwe contracten met ouders binnen.’ Zij vindt de commotie daarom voorbarig. ‘Pas half februari kunnen we concluderen of het bereik achteruit gegaan is door de harmonisatie. Nu kunnen ouders nog altijd de kinderopvangtoeslag voor januari opvragen en dat gebeurt ook. Wij herkennen niet het beeld dat er nu massaal wordt opgezegd.’

Belastingdienst

Dat betekent niet dat Heijtel zich geen zorgen maakt. ‘Niemand wil een lager bereik en daarom trekken we er als voorscholen, maar ook vanuit de gemeente hard aan.’ Zij heeft bij de Belastingdienst de vraag uitstaan hoeveel aanvragen zij van ouders hebben ontvangen. Half februari krijgt ze hier een antwoord op. Eerder deze week nam de Amsterdamse ondernemer Duncan Stutterheim het initiatief om gezinnen die de voorschool voor hun kind niet konden betalen te sponsoren en riep anderen op hetzelfde te doen. Heijtel vindt het idee sympathiek, maar geen structurele oplossing.

Proefberekening

De gemeente is met een extra offensief bezig om de voorschool onder de aandacht te brengen en openheid te geven over de kosten die ouders kwijt zijn. Op Amsterdam.nl kunnen ouders een proefberekening maken om duidelijk te krijgen hoeveel geld ouders van de Belastingdienst terug kunnen krijgen en eventueel van de gemeente in de vorm van VVE-subsidie en extra scholenbudget. Ouders met een bijstandsuitkering die re-integreren of verplicht inburgeren kunnen daarnaast ook nog in aanmerking komen voor een extra bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Zij betalen maximaal 5 euro per maand.

Dag van de Voorschool

Op 31 januari organiseert de gemeente de Dag van de Voorschool. Ouders kunnen die dag (samen met hun kinderen) op verschillende locaties komen kijken. Amsterdam benadrukt het belang van de voorschool voor alle kinderen. ‘Door deel te nemen aan de voorschool maken kinderen een goede start op de basisschool. Kinderen kunnen zich er spelenderwijs ontwikkelen en in hun eigen tempo werken aan hun taalkundige, sociale, emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling’.

Zie ook www.amsterdam.nl/voorschool


Wat wil Duncan Stutterheim precies en wat hoopt hij met zijn oproep te bereiken? Lees meer in dit bericht


 

1 REACTIE

  1. Voor enige vraaguitval in het eerste kwartaal van 2018 zijn meerdere verklaringen mogelijk. Elke systeemverandering veroorzaakt – tijdelijke – vraaguitval. Voor kinderen van bijna 4 jaar willen ouders vaak niet het administratieve gedoe. Van gratis naar eigen bijdrage kan reden voor opzegging zijn. In veel gemeenten betalen ouders met VVE indicatie 2 dagdelen een eigen bijdrage en zijn volgende dagdelen gratis. En in meerdere gemeenten geeft de stadspas recht op gratis peuteropvang. Charitas is sympathiek maar geen oplossing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.