Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

College Rechten van de Mens pleit voor inclusieve kinderopvang

Het College voor de Rechten van de Mens (College) doet een oproep aan het (toekomstige) kabinet om beleid te ontwikkelen voor inclusieve kinderopvang. Inclusieve kinderopvang, waar ook kinderen met een beperking heen kunnen, is onvoldoende geregeld in wetgeving en beleid, stelt het College.

Dat staat in de notitie ‘Op weg naar inclusieve kinderopvang’, die het College vandaag aan het demissionair kabinet aanbood.

Een aantal organisaties en ouders hebben in 2020 een brief naar het College voor de Rechten van de Mens gestuurd, omdat drie inclusieve ‘plusgroepen’, waar kinderen met en zonder beperking samen naar dezelfde kinderopvang gingen, gesloten werden.

Verkenning

Naar aanleiding van deze brief heeft het College een verkenning uitgevoerd, waarbij werd gesproken met ambtenaren van ministeries en vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de koepelorganisatie GGD GHOR, brancheorganisaties van kinderopvangorganisaties en ouders van kinderen met een beperking. Deze gesprekken waren belangrijk om de situatie en de problemen scherper in beeld te krijgen.

Inclusie kinderen met een beperking

In de notitie constateert het College dat de toegankelijkheid voor en inclusie van kinderen met een beperking geen expliciet onderdeel uitmaken van de huidige kaders voor kinderopvang. Ook blijken de gemeentelijke verantwoordelijkheden in het kader van voorzieningen voor voorschoolse educatie en jeugdzorg, waarnaar de regering verwijst als het gaat om toegang tot kinderopvang voor kinderen met een beperking, op dit moment ongeschikt of ontoereikend zijn om inclusie voor kinderen met een beperking te realiseren.

Voorschoolse educatie

Het systeem van voorschoolse educatie in Nederland is gericht op het wegwerken van taalachterstanden, maar niet om in te spelen op de diversiteit van kinderen met een beperking en hun ondersteuningsbehoeften in brede zin. En bij samenwerking en verbinding tussen de kinderopvang en andere domeinen, waaronder jeugdzorg, staan wettelijke belemmeringen inclusieve kinderopvang in de weg.

Wat moet er gebeuren?

Het College stelt dat er werk aan de winkel is voor het (toekomstig) kabinet. Om te beginnen dat er alsnog beleid komt voor inclusieve kinderopvang.

Het College beveelt het kabinet daarom onder meer aan om:

  • Dit beleid samen met betrokken partijen, onder wie ouders van kinderen met een beperking, en representatieve organisaties te ontwikkelen en daarbij steeds het VN-verdrag handicap mee te nemen;
  • Daarbij te onderzoeken wat er nodig is voor breed toegankelijke en inclusieve kinderopvang, waarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit van kinderen met een beperking en hun ondersteuningsbehoeften.

Lees de notitie ‘Op weg naar inclusieve kinderopvang’ >>

Bron: mensenrechten.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.