Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Celstraffen geëist voor megafraude kinderopvangtoeslag

Twee mannen en vier vrouwen die voor 7 miljoen euro fraude pleegden met kinderopvangtoeslag moeten de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De grootste fraudeur zelfs voor drie jaar en vier maanden. 'De verdachten hebben gezorgd voor een enorme inktvlekwerking van fraude met toeslagen en maakten op grove wijze misbruik van het toeslagensysteem', aldus het parket van het OM.
Celstraffen geëist voor megafraude kinderopvangtoeslag
Foto: ANP

De verdachte mannen zijn 36 en 38 jaar, de vrouwen 33 en 35 jaar. Zij ronselden mensen in Amsterdam Zuidoost en vroegen met hun gegevens kinderopvangtoeslag aan. De fraudeurs vroegen de toeslag aan terwijl de kinderen niet naar de kinderopvang gingen, én ze deden dit met terugwerkende kracht. Het geld dat binnenstroomde ging voor een deel naar de families die meewerkten, maar ook naar de fraudeurs zelf.

Celstraffen

Twee personen namen de leiding: een man en een vrouw. Het OM vindt dan ook dat zij het langst de gevangenis in moeten, met als hoogste eis drie jaar en vier maanden celstraf. De vrouw krijgt 3 jaar celstraf. De andere mensen hielpen het duo met frauderen. Zo verzorgde een van de 35-jarige verdachten de aanvragen vanaf de computer in haar woning. Tegen haar is ook drie jaar cel geëist. Een 33-jarige vrouw krijgt de kortste gevangenisstraf: 12 maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Of de rechtbank er ook zo over denkt, blijkt over twee weken.

Terugbetalen

De ouders die met de fraude meewerkten, hebben de onterecht ontvangen kinderopvangtoeslagen terug moeten betalen. Ongeveer 150 aanvragers zijn strafrechtelijk vervolgd. Ook onder de ouders zijn gevangenisstraffen uitgedeeld, maximaal tot vijf maanden.

Deze fraudezaak is één van de grootste fraudezaken met kinderopvangtoeslag ooit. Eerder deze maand hoorden vier verdachten celstraffen tegen zich eisen omdat ze voor ruim 7 ton hadden gefraudeerd. Ook zij benaderden ouders in Amsterdam en Almere. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.