Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Celstraf voor fraudeurs gastouderopvang

Celstraf voor fraudeurs gastouderopvang

De eerste grote strafzaak tegen misbruik van de gastoudersubsidie heeft ertoe geleid dat twee mannen een celstraf moeten uitzitten van drie en viereneenhalf jaar. De gastouderbureaus B.Holding, Dar El Hanan en GOB 4Yourkids kregen geldboetes die varieerden van 50.000 tot 80.000 euro.

Zes bv’s en een groot netwerk
De mannen fraudeerden uiteindelijk ruim 18 miljoen euro waarvan 13,8 miljoen euro ten onrechte werd doorgesluisd naar bankrekeningen van de veroordeelden. Ze richtten zes bv’s op en schakelden een groot netwerk aan kennissen en familie in Midden- en Zuid Nederland in voor sofinummers, geboortedata, inkomensgegevens en gefingeerde oppasuren.
Ze gebruikten allerlei technieken om aan geld te komen. Zo lieten ze de Belastingdienst  tegen het maximale uurtarief uitbetalen. Ook lieten ze met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag uitkeren door de overeenkomst met ouders een jaar eerder in te laten gaan dan de datum waarop met kinderopvang was begonnen. Verder stopten ze de kindertoeslag niet als ouders de kinderopvang al hadden beëindigd.

Aangescherpte regels
Het Rijk besteedde vorig jaar 500 miljoen euro aan de gastouderopvang. Begin dit jaar zijn de regels voor gastouderopvang  verscherpt om fraude tegen te gaan. De Belastingdienst is begonnen met het terugvorderen van ten onrechte uitbetaalde kinderopvangtoeslag.

4 REACTIES

 1. Goed dat ze zulk soort mensen aanpakken…!
  Jammer dat wij als ‘gewoon’ eerlijk, hardwerkende gastouders aan zoveel (belachelijke) regeltjes moeten voldoen.
  ’t Is zoals altijd, dat de goede het met de slechte moeten bekopen…
  Iedereen veel plezier en succes met de gastkindertjes.
  Liefs, mij

 2. Lees alle reacties
 3. Fijn en terecht dat dan nu eindelijk de schuldigen worden aangepakt.
  Hopelijk krijgt de gastouderopvang weer de goede naam die haar toebehoort. De goeden lijden onder de daden van deze daders. De 2010 regels maken de gastouderopvang op deze manier kapot. Gastouderopvang vervult een hele grote behoefte van zowel ouders als kinderen.
  Gastouderopvang moet behouden blijven met de mogelijkheid om als gastouder zelfstandig ondernemer te zijn. Het koppelen van werkuren aan opvanguren voorkomt fraude.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.