Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CDA opent meldpunt gastouderbureaus

CDA opent meldpunt gastouderbureaus

Op initiatief van Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA is een meldpunt voor gastouderbureaus geopend. Hier kunnen ouders en gastouders hun ervaringen met gastouderbureaus delen met het CDA. Volgens onderzoek variëren de verschillen in de uitvoeringskosten tussen de 12 en 70 % van de totale opvangkosten. Het CDA vindt deze verschillen veel te groot.

Volgens de Vereniging GastouderBranche (VGOB) is het helemaal niet zo raar dat er grote verschillen zijn tussen prijs en kwaliteit binnen de gastouderopvang. Carlien Langelaan: ‘Er zijn ouders die kiezen voor een goedkoop ‘doe-het-zelf-gastouderopvang’ en ouders die kiezen voor een bureau met een uitgebreid dienstverleningsaanbod. Logisch dat het eerste bureau goedkoper is dan het tweede bureau. Dat kan honderden euro’s schelen. Maar bij het eerste bureau is er sprake van een administratiekantoor, het tweede bureau is een instelling die kinderopvang aanbiedt.’ Volgens Langelaan is het aan de overheid aan welke vorm van gastouderopvang zij haar geld besteedt.

Persoonlijke ervaringen
Ouders die gebruik maken van gastouderopvang kunnen niet om gastouderbureaus heen. Omdat de tarieven die de bureaus hanteren voor hun dienstverlening onderling zo sterk verschillen: van enkele tientallen euro’s tot meer dan honderd euro per maand, is het CDA benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van ouders en gastouders zelf. Zij worden opgeroepen om ervaringen te delen. de vragen die de partij stelt: Heeft u inzicht in de kosten van uw gastouderbureau? Zijn prijzen transparant? Wisselen ze vaak? En wat voor service levert het bureau? Ook gastouderbureaus kunnen reageren en aanbevelingen doen om de regelgeving te verbeteren.

Naar het CDA-meldpunt >>

3 REACTIES

  1. het percentage berekenen van de uitvoeringskosten ten opzichte van de totaal kosten geeft een sterk vertekend beeld. Binnen mijn bureau verschilt dit al enorm met het aantal uren dat afgenomen wordt. Immers: de kosten voor het bureau per gastouder zijn gelijk, hooguit iets gunstiger voor gastouders die voor meerdere gezinnen opvangen. Ook een gastouder die maar een kind opvangt, voor 1 of 2 dagen per week, heeft evenveel begeleiding als een gastouders die de hele week meerdere kinderen opvangt.
    Daardoor zijn de uitvoeringskosten een vast bedrag per maand, terwijl de ouder de opvangkosten per uur betaald. Hoe meer uren de ouder afneemt, hoe gunstiger de verhouding wordt

  2. Lees alle reacties
  3. Het tarief lijkt toch niet helemaal afhankelijk te zijn van het SOORT gastouder bureau. Het gastouderbureau dat ik ken, levert juist een brede dienstverlening en zit op 14% van de oppaskosten tot een maximunm van 100 euro per maand…. Terwijl de dienstverlening van begeleiding en scholing van de gastouder tot zelfs de aanvraag kinderopvangtoelsag en doen aangifte inkomstenbelasting. Ik vraag me dus af wat die gastouderbureau’s die 70% van de oppaskosten in rekening brengen dan allemaal doen!

  4. Op zich prima initiatief.
    Ik begrijp alleen niet waarom het een CDA initiatief is en niet een initiatief vanuit het kabinet.
    Daarnaast heeft het kabinet wel budget gegeven voor het bouwen van een website door Boink mbt prijzen en kwaliteit van de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.