Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA: geld uittrekken voor gezinnen

Door de bezuinigingen op de regelingen voor gezinnen met kinderen dreigt het aantal geboortes achteruit te hollen. Dat is nadelig voor de overheid, die nu al kampt met vergrijzing van de bevolking. CDA'er Pieter Heerma zal dat woensdag betogen bij de behandeling van het kabinetsplan om te snijden in kindregelingen als de kinderbijslag en het kindgebonden budget in de Tweede Kamer.
CDA: geld uittrekken voor gezinnen
Foto: ANP

Heerma wijst erop dat bij hogeropgeleide vrouwen het aantal geboortes nu al terugloopt. Uit CBS-cijfers blijkt dat zij later of helemaal geen kinderen krijgen. Heerma wil dat het kabinet juist meer geld uittrekt voor gezinnen, zoals in België en Duitsland gebeurt. Duitsland schroefde de steun voor gezinnen op toen bleek dat daar het aantal geboortes fors verminderde.

Kindregelingen

In het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wordt het aantal kindregelingen verlaagd van 11 naar 4. Het moet leiden tot een bezuiniging van een half miljard. Eind vorig jaar sloot het kabinet een akkoord met de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, waarin een aantal scherpe kantjes van het plan werd afgehaald.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.