Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS publiceert resultaten verschillenanalyse SEO/Buitenhek

Frida Noordzij
De resultaten van onderzoeken door Buitenhek en SEO naar de financiële gevolgen van de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s liepen zo sterk uiteen, dat het CBS werd verzocht om als derde partij onderzoek te doen. De resultaten van dat onderzoek zijn gepubliceerd.
Foto: Fotolia

De meetverschillen in kostenraming liepen vooral uiteen doordat de aantallen baby’s waarmee de onderzoekbureaus rekenden van elkaar verschilden. Dat kwam mede door de verschillende meetmomenten en het aantal baby’s tijdens zo’n moment. Aan het CBS de vraag om, als onafhankelijke partij, een schatting te maken van het aandeel baby’s op basis op basis van belastinggegevens over de kinderopvangtoeslag.

Aandeel 0-jarigen

Waar in het SEO-onderzoek het aandeel baby’s tijdens het meetmoment 14,3 procent was (71 locaties), kwam Buitenhek bij hetzelfde aantal locaties op een aandeel baby’s van 16,5 procent. ‘Onze schattingen zaten tussen die van de onderzoeksbureaus in’, vertelt senior methodoloog Peter-Paul de Wolf van het CBS. En dat klopt, het CBS rekende uit dat in de periode januari tot en met december 2017 het gemiddelde aandeel 0-jarigen in de opvang in relatie tot het aandeel 1-, 2- en 3-jarigen 15 procent is.

Maximum-uurtarief

Op basis van de resultaten van het CBS besloot staatssecretaris Tamara van Ark vast te houden aan de afgesproken 4,9 procent verhoging van het maximum-uurtarief voor de dagopvang in 2019. Dat meldde zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bevindingen

De Wolf: ‘De betrokkenen hadden van te voren afgesproken dat ze zich bij onze bevindingen zouden neerleggen en dat hebben ze ook gedaan. De onderzoeksbureaus hebben we wel vooraf ingelicht over de methodes die het CBS gebruikte. Het ministerie heeft vervolgens op basis van de cijfers van het CBS zélf het kosteneffect bepaald. Dat is een beleidskwestie en dus geen werk voor het CBS.’

Bekijk hier het onderzoek door het CBS >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.