Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-onderhandelingen kinderopvang van start

Op 31 december 2017 loopt de huidige cao voor de kinderopvang af. Eind oktober starten de onderhandelingen weer met het doel om dit jaar nog tot een akkoord te komen. Ben Schnieders, cao-onderhandelaar namens Brancheorganisatie Kinderopvang, legt uit hoe het onderhandelingsproces in zijn werk gaat.
1Cao-onderhandelingen-Fotolia.jpg
De planning is dat er uiterlijk begin december een cao-akkoord ligt. - Foto: Fotolia

Hij doet zijn verhaal op de website van Brancheorganisatie Kinderopvang. In werkgroepen bestaande uit vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en vakbonden is er een start gemaakt met voorbereidingen op de onderhandelingsgesprekken. Per werkgroep stond een thema centraal: functiedifferentiatie, handhaving, kwalificatie-eisen in het kader van harmonisatie en IKK en flexibiliteit &zekerheid.

In september wordt bij de leden van de organisaties om input gevraagd. ‘Daarin gaat het vooral om hoofdlijnen om te voorkomen dat het teveel wordt’, vertelt Schnieders. Alle input wordt geëvalueerd en daarmee stelt het bestuur van de organisaties een onderhandelingsmandaat vast waarmee de onderhandelingen in wordt gegaan. Voor de onderhandelingen zijn drie rondes ingepland. Per ronde schuift een specialist aan. Dat kan iemand uit de branche zijn, uit een gelieerd vakgebied of uit de wetenschap.

Onderhandelingen

Voor de onderhandelingen is een professioneel onderhandelaar ingeschakeld. Volgens Schnieders verandert de sfeer tijdens de onderhandelingen constant. ‘Soms is het grappig en wordt er gelachen of zijn er leuke anekdotes. Soms wordt er binnen een uur twee keer geschorst omdat er geen uitspraken gedaan kunnen worden over bepaalde onderwerpen.’ Er zijn gevoelige punten die op weerstand stuiten bij één van de achterbannen. In dat geval gaan de onderhandelaars met de Stuurgroep, het bestuur en leden spreken om te kijken wat er wel haalbaar is. Soms moeten er dan concessies gedaan worden.

De planning is dat er uiterlijk begin december een akkoord ligt. De nieuwe cao zal ook weer in te zien zijn via een speciale cao-app.

Dat er veel gaat veranderen in de kinderopvang door de Wet IKK en Wet Harmonisatie is duidelijk. Maar wat betekent dit voor de cao’s Kinderopvang en Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.