Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Cao kinderopvang: werkgevers komen met ‘bovengemiddelde’ loonstijging van ruim 10%

Werkgeverspartijen komen met een eindbod van ruim 10 procent loonstijging voor de cao Kinderopvang 2023-2024. ‘Werkgevers nemen hun verantwoordelijkheid: voor medewerkers, voor de toegankelijkheid van de kinderopvang en voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering van de sector’, laten de BMK en BK weten. Een akkoord daarover met de vakbonden is nog niet bereikt. Wat betekent deze loonsverhoging voor medewerkers in de kinderopvang?
cao-kinderopvang
Andrey Popov / stock.adobe.com

Het

Registreren

6 REACTIES

  1. Ik vraag mij af waar de schrijver(s) en werkgevers het idee hebben gekregen dat dit een bovengemiddeld aanbod is Dat zou betekenen dat de medewerkers in de kinderopvang er net ietsjes meer dan 5% per jaar (tot 2024) er op vooruit gaan. De inflatie in Nederland was in oktober van 2022 al 14,3%. Dat zou sowieso betekenen dat de stress gaat groeien de komende twee jaar bij een grote groep medewerkers, dit met betrekking hoe men het onder andere financieel moeten gaan redden. Niet te vergeten dat de werkdruk in de kinderopvang alleen maar groter wordt. Dit bij elkaar opgeteld zullen er mensen in een burnout gaan komen, waardoor het ziekteverzuim groter gaat worden. De kosten voor de werkgevers zullen hierdoor weer groter gaan worden. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat het beroep zo wel heel onaantrekkelijk wordt, waardoor mensen weglopen of niet in deze branche willen werken. De banen ergens anders liggen voor het opscheppen. Geen personeel betekent ook het niet kunnen aannemen van nieuwe klanten, dus geen groei mogelijk lijkt mij. Misschien denk ik te simpel, maar dit voorstel van de werkgevers in de kinderopvang is verreweg van bovengemiddeld voor alle partijen!.

  2. Lees alle reacties
  3. Het slechte nieuws wordt leuk gebracht, maar dik 10% over twee jaar is slechts ongeveer 4% per jaar. Dit eindbod is met de huidige inflatie van dik 14% en de aankomende verhogingen van de energieprijzen per 1 januari natuurlijk een regelrechte belediging. In vergelijking met recent afgesloten cao’s in andere branches dreigen wij als pm’ers er heel erg bekaaid van af te komen.

      • Adriaan, Ik bedoel de 3 voorbeeldberekeningen van fictieve personen die hier genoemd worden. Voorbeeld 1 en 2 kloppen maar Voorbeeld 3 klopt niet. Hierin is geen rekening gehouden met de stijging naar trede 16 in januari 2024 maar is gerekend met trede 14. Over de cummulatieve berekening naar uiteindelijk 10,25% over 2 jaar valt ook nog genoeg op te merken. Bijvoorbeeld dat de verhoging van de eindejaarsuitkering (2%) pas aan het einde van de looptijd van de cao wordt uitgekeerd, dus mag je dan spreken over 10,25% stijging effectief?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.