Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Cao kinderopvang: werkgevers komen met ‘bovengemiddelde’ loonstijging van ruim 10%

Frida Noordzij
Werkgeverspartijen komen met een eindbod van ruim 10 procent loonstijging voor de cao Kinderopvang 2023-2024. ‘Werkgevers nemen hun verantwoordelijkheid: voor medewerkers, voor de toegankelijkheid van de kinderopvang en voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering van de sector’, laten de BMK en BK weten. Een akkoord daarover met de vakbonden is nog niet bereikt. Wat betekent deze loonsverhoging voor medewerkers in de kinderopvang?
cao-kinderopvang-werkgevers-komen-met-bovengemiddelde-loonstijging-van-ruim-10
Andrey Popov / stock.adobe.com

Het gaat er heet aan toe tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang. De sector staat voor veel uitdagingen, denk aan de werkdruk, personeelstekorten en de stijgende energiekosten, en dat is te merken in de onderhandelingen tussen werkgeverspartijen BMK en BK en vakbonden FNV en CNV. Zo meldde FNV na de vierde onderhandelingsronde dat de cao-onderhandelingen vastlopen op het eindbod van werkgevers. Hoewel werkgevers de eerder voorgestelde loonstijging hebben verdubbeld en nu uitkomen op ruim 10 procent, is FNV allerminst tevreden. ‘Als er geen goed loonbod ligt, dan hoeven we over andere zaken ook niet verder te praten’, zegt Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

‘Bovengemiddelde loonstijging’

Toch zeggen de werkgeverspartijen juist hun verantwoordelijkheid te nemen met deze ‘bovengemiddelde loonstijging’ van ruim 10 procent. ‘Voor medewerkers, voor de toegankelijkheid van de kinderopvang en voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering van de sector’, melden de BK en BMK in een gezamenlijk persbericht. Ze spreken van een ‘goed en evenwichtig loonbod dat het echt aantrekkelijker maakt om te (blijven) werken in de kinderopvang’.

Balans bewaken

‘Het is belangrijk dat de werkgevers de balans bewaken tussen drie pijlers: 1) het belang van de medewerkers, 2) de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de kinderopvang voor ouders en 3) de gezonde en toekomstbestendige bedrijfsvoering van de kinderopvangorganisaties. Met dit eindbod wordt deze balans bewaakt, krijgen de medewerkers een welverdiende en bovengemiddelde loonstijging met doorgroeiperspectief, hoeven de uurtarieven niet nog extra omhoog, en komt de financiële bedrijfsvoering van de organisaties niet extra onder druk te staan.’ Bekijk hun eindbod om te komen tot een cao Kinderopvang 2023-2024 hier.

Loonschalen krijgen twee tredes erbij

Naast de loonstijging van 10 procent, worden er aan alle loonschalen twee tredes toegevoegd. De eerste tredes vervallen, zodat het ook voor starters aantrekkelijker wordt om een loopbaan in de kinderopvang te beginnen. ‘Veel medewerkers in de kinderopvang zitten al jaren aan het einde van hun schaal en kunnen hierdoor de komende jaren weer doorgroeien door toekenning van een periodiek’, leggen de werkgevers uit. ‘Afhankelijk van in welke schaal een medewerker zit, betekent dit een extra loonstijging van 2-2,5 procent per jaar, bovenop de cao-loonstijging.’

Samenvatting

Korte samenvatting van het financiële eindbod van werkgevers (hieronder volgen concrete voorbeelden van wat dit betekent voor het salaris van medewerkers in de kinderopvang):

 • Per 1 januari 2023 stijgen de salarissen nominaal met € 100,- bruto per maand (=gemiddeld per medewerker ca. 3,9% stijging op jaarbasis) en vervolgens daarbovenop met 1,25%
 • Het effect daarvan is dat lagere salarisschalen meer stijgen dan hogere schalen.
 • Per 1 januari 2024 stijgen de salarissen met 3%.
 • De eindejaarsuitkering die in december van elk kalenderjaar wordt uitbetaald wordt verhoogd met 2,0% vanaf 1 januari 2024.
 • Per 1 januari 2024 wordt het salarisgebouw op de volgende wijze aangepast:
 • Per salarisschaal komt de eerste trede te vervallen, met uitzondering van schaal 1. Instroomsalaris niveau stijgt dus, waardoor het aantrekkelijker wordt om in de sector te komen werken.
 • Per salarisschaal komen er twee tredes aan het eind van de salarisschaal bij. Groei per trede is 2-2,5%, afhankelijk van schaal.
 • Het levensfasebudget wordt, gedurende een periode van maximaal vijf jaar, geïndexeerd.

Voorbeelden

Wat betekent het eindbod van werkgevers concreet voor het salaris van medewerkers? Enkele voorbeelden:

 • Sandra, 20 jaar net klaar met de opleiding PW3, begint met werken in december 2022 (36 uur per week), verdient een startsalaris van 2.254 euro (1). In de nieuwe cao Kinderopvang zal Sandra als zij begint straks een startsalaris verdienen van 2.565 (2), dat is een verschil van 311 euro per maand.
 • Nadia, 45 jaar en werkt al 20 jaar in de kinderopvang (schaal 6, trede 21), 36 uur per week, verdient in december 2022 een salaris van 3.068 euro per maand (1). In de door werkgevers voorgestelde cao verdient Nadia in januari 2024 een salaris van 3.453 (2) euro per maand, dat is een verschil van 384 euro per maand. Zij zal na jaren in de hoogste trede te hebben gezeten weer een periodiek krijgen en naar trede 22 stijgen.
 • Ruben, 30 jaar werkt al 5 jaar in de kinderopvang, voor 36 uur per week, (schaal 6, trede 14), verdient in december 2022 een salaris van 2.565 euro per maand (1). In de door werkgevers voorgestelde cao verdient Ruben in januari 2024 een salaris van 2.836 (2) euro per maand, dat is een verschil van 271 euro per maand.

1) Dit is inclusief 3% eindejaarsuitkering (uitgesteld loon die hij of zij ontvangt aan het einde van het jaar of eerder bij einde dienstverband)

2) Dit is inclusief 5% eindejaarsuitkering (uitgesteld loon die hij of zij ontvangt aan het einde van het jaar of eerder bij einde dienstverband)

‘Tweejarige cao geeft rust in sector’

Werkgevers zeggen dat met dit eindbod met een looptijd van twee jaar, en niet één jaar, zoals FNV voorstelt, rust wordt gecreëerd voor de sector in de aanloop naar het nieuwe kinderopvangstelsel in 2025. ‘Een majeure operatie’, zeggen zij over dit nieuwe kinderopvangstelsel, ‘waar nog veel voor moet gebeuren om het echt mogelijk te maken. Werkgevers creëren rust in de sector met een tweejarige cao die loopt tot 1 januari 2025. Over een jaar opnieuw cao-gesprekken voeren leidt af. Liever leggen we de focus op de kinderen. En deze tweejarige cao biedt daarnaast zekerheid aan medewerkers.’

Vergoeding overheid omhoog

Ook pleiten zij ervoor dat de maximum uurprijzen van de overheid omhoog gaan. ‘De kinderopvang heeft te maken met hoge inflatie, stijgende energieprijzen en een groot personeelstekort. De regering compenseert een deel van de inflatie op energie en koopkracht. Daarnaast zullen veel kinderopvangorganisaties hun reserves moeten aanspreken. De betaalbaarheid van kinderopvang is voor ouders van belang. Daarnaast heeft kinderopvang ook een maatschappelijke functie en om die reden is brede toegankelijkheid van kinderopvang een aandachtspunt. (…) Onlangs hebben de werknemers en werkgevers gezamenlijk een oproep gedaan aan de minister, ondersteund door de oudervertegenwoordiging, om de indexering van de kinderopvangtoeslag te verhogen, aangezien de huidige verhoging voorbij gaat aan de huidige hoge inflatie en kostenstijgingen. Het ministerie loopt feitelijk ‘achter de feiten aan’. Mocht het ministerie alsnog besluiten om het tarief van de kinderopvangtoeslag te verhogen, dan zal deze verhoging één op één verwerkt worden in een extra verhoging van de salarissen van de medewerkers in de sector, zonder dat de eerder genoemde balans in gevaar komt.’

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het slechte nieuws wordt leuk gebracht, maar dik 10% over twee jaar is slechts ongeveer 4% per jaar. Dit eindbod is met de huidige inflatie van dik 14% en de aankomende verhogingen van de energieprijzen per 1 januari natuurlijk een regelrechte belediging. In vergelijking met recent afgesloten cao’s in andere branches dreigen wij als pm’ers er heel erg bekaaid van af te komen.

   • Adriaan, Ik bedoel de 3 voorbeeldberekeningen van fictieve personen die hier genoemd worden. Voorbeeld 1 en 2 kloppen maar Voorbeeld 3 klopt niet. Hierin is geen rekening gehouden met de stijging naar trede 16 in januari 2024 maar is gerekend met trede 14. Over de cummulatieve berekening naar uiteindelijk 10,25% over 2 jaar valt ook nog genoeg op te merken. Bijvoorbeeld dat de verhoging van de eindejaarsuitkering (2%) pas aan het einde van de looptijd van de cao wordt uitgekeerd, dus mag je dan spreken over 10,25% stijging effectief?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.