Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BVOK vecht avv-procedure Cao kinderopvang aan

De nieuwe cao Kinderopvang, vanuit een akkoord tussen branchepartijen BK, BMK en CNV, is nog altijd niet algemeen verbindend verklaard (avv) door het ministerie van SZW. De BVOK en LBV hebben hun bedenkingen ingediend en willen dat avv wordt geweigerd.
bvok-vecht-avv-procedure-cao-kinderopvang-aan
Masson / stock.adobe.com

Het algemeen verbindend verklaren van het cao-akkoord van BK, BMK en CNV lijkt verzekerd, ze werd in juli 2021 gesteld. Voor een avv stelt het ministerie van SZW onder meer als eis dat de betrokken werkgeversorganisaties 60 procent van de werknemers in de sector vertegenwoordigen. Volgens een onafhankelijke telling wordt dit percentage ruimschoots gehaald met de achterban van de BK en BMK.

Cao BVOK en LBV

Deze zomer sloot ook de Belangen Vereniging Ondernemers in de Kinderopvang (BVOK) een cao-akkoord met vakbond LBV, voor een cao Kinderopvang voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). ‘Een cao met een positieve en optimistische insteek, die niet werkdruk maar (meer) werkplezier als kernthema heeft gekozen’, stelde de BVOK destijds.

Weigeren avv

De BVOK vindt dat de avv van de cao Kinderopvang zoals afgesproken tussen partijen BK, BMK en CNV geweigerd moet worden. ‘Zonder het grootbedrijf als lid kan geen enkele brancheorganisatie ooit een meerderheid van 60% van de werknemers behalen. De eendimensionale focus op het monopolie van 60% meerderheid doet al geruime tijd het zicht verliezen op wettelijke voorschriften over inhoud en vorm van de cao waarvoor avv wordt verzocht.’

Het avv-verzoek voor de cao Kinderopvang voor kindercentra en gastouderbureaus van cao-partijen BK, BMK en CNV is op 4 augustus 2021 gepubliceerd in de Staatscourant. De BVOK en LBV hebben op 25 augustus 2021 daartegen bedenkingen ingediend: ‘De BVOK verwacht dat haar bedenkingen voldoende aanleiding zullen zijn voor het afwijzen van avv van de cao Kinderopvang voor kindercentra en gastouderbureaus. Dat zou goed zijn voor de democratie en differentiatie van belangenbehartiging in de sector.’

BVOK/LBV kregen op 6 september bericht van het ministerie dat het avv-verzoek tot nader order werd stil gelegd.

Cao MKB Kinderopvang

De BVOK zei eerder over het akkoord: ‘Het akkoord van BVOK en LBV breekt met ingesleten patronen en is in veel opzichten vernieuwend. Een langere looptijd dan gebruikelijk, uitsluitend voor het MKB, meer maatwerk en minder generale voorwaarden, met een focus op verbinden in plaats van polariseren en waarin gezamenlijkheid en onderlinge afhankelijkheid het uitgangspunt zijn. Een cao met aandacht voor werkgevers, werknemers en kinderen in de kinderopvang, zonder dat de één onder de ander lijdt.’

In een persbericht schrijft de BVOK: “De cao MKMB Kinderopvang geeft aan belangen van werkgevers en werknemers in het MKMB een noodzakelijke en rechtmatige eigen plek. BVOK is bovendien de stem van de broodnodige vernieuwing. Zij breekt met de traditionele visie op arbeidsverhoudingen door de focus te verleggen naar onderlinge afhankelijkheid van werkgevers en werknemers als gezamenlijk belang en het in onderling respect afstemmen op belangen die (kunnen) verschillen. Daarbij past het constructieve uitgangspunt van voorwaarden scheppen voor werkplezier. Werkdruk is een blijk van inadequate afstemming.”

Bestuurs- en besliscultuur

“Maar ook de bestuurs- en besliscultuur in de sector is aan vernieuwing toe. BVOK wil af van achterkamertjes overleg waarbij niemand kan zien wie, waarover en met welk resultaat meebeslissen over de branche-kwesties en ook zonder daarover verantwoording af te leggen. Overleg en raadpleging is primair een zaak van de branche, niet van sectorpartijen.”

Adviesraad Kinderopvang

De BVOK heeft aan het ministerie van SZW voorgesteld een Adviesraad Kinderopvang in te stellen. “Deze Adviesraad komt in de plaats van alle huidige stakeholders en fungeert als de enige gesprekspartner voor het ministerie. Zij signaleert feitelijk gebleken knelpunten in de praktijk van de branche en adviseert het ministerie over passende verbeteringen. Ook over aanpassingen van de wetgeving is deze Raad het aanspreekpunt. De vaste leden van de Raad Kinderopvang komen uit de branche zelf maar zijn dus niet de brancheorganisaties. De belangenorganisaties van werkgevers en werknemers spelen alleen een rol in de cao’s en in dienstverlening aan hun leden. De Adviesraad Kinderopvang heeft echter een ander doel: gevoed vanuit de praktijk adviseren over zelfregulering, verbetering en ontwikkeling.”

Op dinsdag 14 september wordt bij 660 kinderopvanglocaties verspreid over het land gestaakt. Naar verwachting van de FNV leggen ten minste 4000 medewerkers van kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en de VVE die dag het werk neer om op het Malieveld in Den Haag te demonstreren. De staking is een protest tegen het cao-akkoord van werkgeversorganisaties BK en BMK en vakbond CNV, waarin volgens de FNV geen goede afspraken staan om op korte termijn de werkdruk aan te pakken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.