Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BVOK pleit voor uurtarief van minimaal 9 euro

De Branchevereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) is van mening dat het met de financiële situatie in de sector nog altijd slecht is gesteld. Een uurtarief van ten minste 9 euro moet daaraan een einde maken.
AdobeStock

De BVOK concludeert uit het jaarlijkse Sectorrapport Kinderopvang dat de kinderopvang aanzienlijk meer financiële problemen heeft dan vergelijkbare bedrijven. De solvabiliteit (het vermogen om schulden af te lossen) ligt 30 procent lager dan het gemiddelde van het Nederlandse mkb. Ruim 20 procent van de kinderopvangbedrijven kent een negatieve solvabiliteit en ruim 30 procent heeft een liquiditeitstekort.

Het herstel na de moeizame jaren na de kredietcrisis gaat nog maar heel langzaam, aldus BVOK-bestuurder Mylan de Groot.  ‘De kinderopvang is nog altijd broos en kwetsbaar. De sector is nog altijd niet hersteld van de periode 2011-2014. Een periode waar vraag en omzet met 30 procent daalden, terwijl de lonen bleven stijgen.’

Geen schaalvoordelen

Een belangrijke les van de vorige crisis is volgens de Groot dat de kinderopvang geen schaalvoordelen kent. ‘De beroepskracht-kind-ratio en de cao zijn voor alle kinderopvangorganisaties gelijk. Toch hebben vele organisaties het prijswapen ingezet om de crisisjaren 2011-2014 het hoofd te bieden. Proberen om de goedkoopste te zijn leidt in de kinderopvangsector echter tot liquiditeitsproblemen wat weer leidt tot kwaliteitsproblemen en mogelijk zelfs tot gedwongen verkoop of sluiting. Het is op grote schaal gebeurd, en de gevolgen zijn nog altijd zichtbaar op de balans van de betreffende organisaties.’

De BVOK adviseert haar leden daarom voor een gezonde exploitatie een uurtarief van minimaal € 9 per uur te hanteren. Vanwege de hogere huisvestigingskosten in de Randstad kan er in deze regio nog een euro per uur bijkomen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.