Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BVOK doet eigen cao-voorstel aan vakbonden, werkdruk heeft prioriteit

Werkgeversorganisatie BVOK heeft een eigen cao-voorstel neergelegd bij de vakbonden FNV en CNV.  Het voorstel is vooral gericht op vermindering van de werkdruk en omvat onder meer een afschaffing van de beschikbaarheidsdag en het jaarurensysteem.
© Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Ook stelt de BVOK een andere aanpak voor van de niet-groepsgebonden uren, met een efficiëntere inzet van invalkrachten.

Het plan van BVOK houdt verder rekening wat kleine ondernemers aan extra kosten kunnen dragen. Het eindbod van de andere werkgeversorganisaties BK en BMK komt volgens de BVOK neer op ongeveer 9,5% effectieve kostenverhoging. ‘Dat is onverantwoord in de huidige tijd,’ aldus de werkgeversorganisatie.

Hogere invalkosten

Met de naweeën van het hoge bruto kosteneffect van de lopende cao en de onzekere vooruitzichten in coronatijd is er weinig ruimte voor een financieel groot gebaar, aldus de BVOK. ‘De voorspelde faillissementsgolf die ook klanten kan treffen, de onzekerheid over het verder verloop van de pandemie-mutaties, en de hogere invalkosten vanwege de krappe arbeidsmarkt vragen behoedzaamheid.’

De werknemers in de kinderopvang worden volgens de BVOK al relatief goed betaald, en daarom heeft de aanpak van de werkdruk een hogere prioriteit.

De vakbonden hebben nog niet op het voorstel gereageerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.