Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BVOK distantieert zich van FNV-ultimatum cao-onderhandelingen

Bert Bukman
Werkgeversvereniging BVOK neemt afstand van het ultimatum dat vakbond FNV aan de andere werkgeversorganisaties BK en BMK heeft gesteld. De FNV dreigt met acties als de werkgevers niet per 14 juni aan de eisen van de bond voldoen, maar de BVOK heeft een eigen cao-voorstel gedaan waar door de vakbonden niet op is gereageerd.
© fizkes / Getty Images / iStock

Het ultimatum van de FNV is gericht aan alle werkgeversorganisaties, dus ook aan de BVOK, terwijl deze werkgeversorganisatie een eigen voorstel heeft gedaan, aanvankelijk alleen aan de concurrerende vakbond CNV, maar later ook aan de FNV. In dit voorstel, waarvan de details niet bekend zijn gemaakt, doet de BVOK een eigen cao-aanbod ‘waarin werknemers prioriteit krijgen en kosten beperkt blijven’.

‘Grote verbijstering’

De BVOK geeft te kennen met ‘grote verbijstering’ het ultimatum van de FNV te hebben ontvangen. ‘BVOK heeft aan CNV en daarna ook aan FNV een voorstel gedaan om op basis van haar cao-bod samen tot een akkoord te komen. Haar cao-bod wordt echter niet eens genoemd en is ook niet ter stemming aan de leden voorgelegd, met als enige reden: BVOK is een te kleine partij voor het verkrijgen van een algemeen verbindend verklaring van een cao. Dat is kennelijk belangrijker dan een bod dat vergaand tegemoet komt aan de wensen van de achterban, zoals het afschaffen van het jaarurensysteem en de beschikbaarheidsdag.’

‘Teleurstellend’

In een nadere reactie geeft een woordvoerder van de BVOK te kennen het ’teleurstellend’ te vinden dat hun voorstel, dat ‘aan bijna alle wensen van de achterban van de FNV tegemoet komt,’ zo weinig kans krijgt.

Overigens blijkt uit de reacties op de Facebook-pagina van Kinderopvang weinig steun voor het ultimatum van de FNV. Voor veel pm’ers is de werkdruk belangrijker dan het salaris. En er zijn kritische vragen over het aantal deelnemers aan de stemming onder de FNV-leden, die de vakbond niet wegneemt.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.