Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buitenhek: Effect bezuinigingen kinderopvangtoeslag onderschat

Bureau

Adviesbureau Buitenhek vindt het zorgelijk dat het effect van de bezuinigingen op de kinderopvang wordt onderschat. Het bureau gaat daarom de komende periode maand- en kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgen en de prognose van de daling van het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt actualiseren.

Rectificatie CPB
‘Niet alleen het CPB en minister Kamp, ook vakbonden en oppositiepartijen lijken de gevolgen van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag verkeerd in te schatten’ aldus Buitenhek. Het bureau heeft een hard hoofd in de cijfers van het CPB sinds de rectificatie van eerdere CPB-cijfers waarin ze erkende verkeerde conclusies te hangen aan cijfers van het CBS. De verwachte schade voor de arbeidsmarkt werd bijgesteld van 7000 arbeidsplaatsen naar 21.000-32.000 arbeidsplaatsen. Buitenhek berekent dat het zelfs gaat om 100.000 werkende vrouwen die van de arbeidsmarkt dreigen te verdwijnen.

Economische recessie speelt geen rol
Bureau Buitenhek constateert opvallende verschuivingen in de arbeidsdeelname van vrouwen. In 2011 is een trendbreuk te zien in de arbeidsparticipatie van vrouwen in de leeftijd van 25-45 jaar. Voor het eerst sinds 2007 daalt het aantal werkzame vrouwen in deze leeftijdscategorie. In 2011 verdwenen er 50.000 vrouwen van de arbeidsmarkt.  Omdat er ook sprake is van een economische crisis, vergeleek Buitenhek de cijfers met een controlegroep van 45-50 jaar oud. Bij hen is geen sprake van dalende arbeidsparticipatie in 2011 en dus speelt de economische crisis volgens Buitenhek geen rol in de cijfers van werkende vrouwen van 25-45 jaar.

Negatieve overheidsbegroting
Ook de CPB-berekening dat iedere arbeidskracht de overheid ongeveer 100.000 euro kost, wordt weerlegd. Buitenhek berekent dat het verlies van de 50.000 arbeidskrachten in 2011 de overheid 230 miljoen euro oplevert, oftewel 4600 euro per jaar per verloren arbeidskracht. Buitenhek verwacht de de arbeidsdeelname van vrouwen alleen nog maar meer afneemt naarmate de bezuinigingen op de kinderopvang voortduren. In 2013 zal er een verlies zijn van circa 170.000 arbeidskrachten. De kans dat dit alles bij elkaar opgeteld positief uitpakt voor de overheidsbegroting acht Bureau Buitenhek zeer onwaarschijnlijk.

Bekijk het rekenmodel en de conclusie van Bureau Buitenhek hier >>

Lees ook: Kamp: Effect kinderopvangtoeslag niet zo sterk >>

Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.