Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bso Natuurtuin-Zuid

Bso Natuurtuin-Zuid

Natuurtuin Zuid is een natuur-bso in Breda. Drie middagen in de week worden maximaal 20 kinderen van 7 – 13 jaar opgevangen in het bezoekerscentrum van het landgoed Wolfslaar van waaruit zij de natuur intrekken of naar de kinderboerderij gaan. De kinderen bouwen een hut, gaan slootje springen, spelen op nieuw ontdekte terreintjes, onderzoeken en beleven het bos, ze helpen op de kinderboerderij met het verzorgen van de dieren, koken pompoensoep of appelmoes maar ze kunnen er ook knutselen. De bso werkt met een maatjessysteem waarbij ieder kind een maatje heeft om voor te zorgen; hierdoor groeien kinderen in hun verantwoordelijkheid.

Elkaar helpen
Binnenshuis is het ook vanzelfsprekend dat kinderen elkaar helpen, zoals het zoeken naar kleding of laarzen. Kinderen krijgen ook taakjes om te helpen bij het koken, of het verzorgen van hapjes. Kinderen hoeven niet altijd de hele middag buiten te spelen maar mogen ook binnen lekker knutselen. Zo kunnen ze tekenen wat ze zo mooi vinden aan de natuur of een toneelstuk met elkaar maken.

In gesprek met de kinderen
De bso werkt met een kindvolgsysteem. Pedagogisch medewerkers hebben hiermee een handvat om kinderen gestructureerd en bewust te volgen in hun ontwikkeling. Daarnaast wordt het welbevinden van de kinderen in beeld gebracht. Jaarlijks wordt met ieder kind alleen een gesprek gevoerd waarin de kinderen kunnen aangeven wat ze wel en niet leuk vinden op de bso en hoe ze zich er voelen.

Zelfsturend team
De bso wordt gedraaid door een zelfsturend team van twee enthousiaste pedagogisch medewerkers. Ze zijn allebei hbo-opgeleid en hebben extra competenties (de één is locatiemanager geweest en de ander studeert pedagogisch management). De Kober groep doet samen met twee andere Brabantse kinderopvangorganisaties mee aan het project Biodiversiteit. De bedoeling van dit project is dat op iedere bso en kdv meer aandacht wordt besteed aan natuurbeleving.

Grenzen verleggen
Kinderen in de natuur-bso krijgen de ruimte om hun grenzen te verleggen. De bso wil niet alle risico’s uitsluiten en heeft de afspraak met de kinderen: wat je durft, mag je proberen. Door aandacht en ruimte te geven om angsten te bespreken, durven kinderen een nieuwe uitdaging aan te gaan.
Ouders horen van hun kinderen veel ‘weetjes’ over de natuur. Hun kinderen veranderen in ware natuurgidsen. Naast het contact met de oudercommissie heeft Natuurtuin-Zuid ook een klankbordgroep voor ouders opgericht. Tijdens deze bijeenkomst vertellen ouders over wat ze vinden en wensen.

Lees meer op hun website
http://www.kober.nl/kindercentra/buitenschoolse-opvang/locaties/natuurtuin/580

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.