Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Britse kinderopvang neemt Estro over’

De overnamekandidaat van het failliete Estro is een Britse kinderopvangorganisatie. Dit meldt vakbond Abvakabo op haar website. Deze Britse organisatie zou tweederde van de locaties en de medewerkers overnemen onder de naam Smallsteps. Komend weekend krijgen de medewerkers meer duidelijkheid over hun locatie en hun baan.
'Britse kinderopvang neemt Estro over'
Foto: ANP

Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo’n dertig jaar actief is in de kinderopvang. De gedeeltelijke overname betekent dat nog altijd 130 vestigingen met, volgens Abvakabo, 1000 medewerkers geen overnamekandiaat hebben. Hoe voor hen de toekomst eruit ziet, is nog ongewis. De locaties die wel worden overgenomen, gaan verder onder de naam Smallsteps. De komende maand blijven alle vestigingen open en blijft iedereen aan het werk. Er staan in ieder geval nog geen ouders en kinderen voor een dichte deur.

Het faillissement van Estro komt niet helemaal onverwacht na een paar roerige jaren. De organisatie ging in zee met grote buitenlandse investeerders waaronder Bencis en Providence. Eind 2012 was de schuld opgelopen tot 264 miljoen euro. Lees meer over het faillissement.

Geld verdwenen

Bij de Abvakabo geven ze de nieuwe Britse investeerder het voordeel van de twijfel, maar zijn ze niet blij met de manier waarop Estro zich de afgelopen jaren heeft ingelaten met buitenlandse investeerders en hoe dit vervolgens is afgelopen. Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo: ‘Vier jaar geleden is de voorloper van Estro overgenomen voor 400 miljoen euro. Waar is dat geld gebleven? Waarom is er niet eerder ingegrepen om een faillissement te voorkomen?’

Misvatting

Wilma Berendsen, bestuurder bij Abvakabo, vindt dat het grote opvangconcern een misvatting heeft gemaakt door in 2013 nog te beweren dat er ondanks een ontslag voor 400 medewerkers een gezonde basis werd gelegd voor kwalitatief hoogstaande kinderopvang. Estro meldde toen ‘dat de investeringen in kwaliteit en veiligheid (jaarlijks 7 tot 9 miljoen euro per jaar) onverminderd zouden doorgaan’.

Grote gevolgen

Berendsen: ‘Deze misvatting heeft grote gevolgen voor medewerkers, kinderen en hun ouders, blijkt nu. We geven de nieuwe investeerder het voordeel van de twijfel en hopen dat dit niet beschaamd gaat worden.’ Ondertussen maakt de vakbond zich vooral druk om het lot van de medewerkers wiens locaties niet worden overgenomen door de Britse organisatie. Abvakabo probeert samen met de directie van Estro te kijken of er kandidaten zijn die deze locaties willen overnemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.