Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Brein vader reageert anders op dochter dan zoon’

Vaders van jonge dochters zijn attenter en passen zich makkelijker aan de behoeften van de meisjes aan dan vaders van jonge zonen. Hierdoor zouden meisjes vaker empathisch zijn dan jongens.
1Barbie.jpg
De vaders van dochters reageerden vaker als hun dochter riep

De emotionele behoefte van jongens krijgt minder aandacht, bleek uit de hersenscans en opnames van dagelijkse interacties tussen kinderen en hun ouders. Dat meldt Scientas.

Interactie

De Amerikaanse onderzoekers volgden 52 vaders van peuters en analyseerden de interacties tussen deze vaders en hun zonen of dochter. De proefpersonen droegen 48 uur lang een opnameapparaat om gesprekken op te nemen. Ook ondergingen de vaders een MRI-scan, terwijl zij foto’s zagen van verschillende volwassenen en kinderen met verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Oude rolpatronen

Wetenschappers beweren in het wetenschappelijke vakblad Behavioral Neuroscience dat het een kwestie van oude rolpatronen is dat vaders van peuters vaker zingen met hun dochters en open zijn over hun emoties. Vaders van zonen stoeien meer en gebruiken vaak woorden als ‘trots’, ‘winnen’ en ‘top’. Vaders van dochters gebruiken meer analytische taal, bijvoorbeeld woorden als ‘alles’, ‘onder’ en ‘meer’.

Bewust

De vaders van dochters reageerden vaker als hun dochter riep, dan wanneer de vaders door hun zonen werden geroepen. Onderzoeker Jennifer Mascaro van de Emory universiteit: ‘Onbewuste opvattingen over jongens en meisjes bepalen hoe wij jonge kinderen behandelen. We moeten ons daar bewust van zijn.’

Emotionele ontwikkeling

Dit zou zelfs invloed hebben op de emotionele ontwikkeling van de kinderen. Meisjes zijn volgens de onderzoekers vaker empathisch, omdat ze in hun opvoeding beter geholpen worden door hun ouders. Als vaders van zonen net zo omgaan met hun kinderen als vaders van dochters kan dit jongens helpen om zich emotioneel beter te ontwikkelen.

Lees hier het originele onderzoek.

Wat kun je als kinderopvangorganisatie doen om te zorgen dat vaders meer activiteiten met hun kinderen doen? Kinderopvangorganisatie SKSG in Groningen besloot om samen te gaan werken met welzijnsorganisatie Mankracht. Zo ontstond het project ‘Primetime-papatime’. Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.