Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisaties willen commerciële coronatests gaan gebruiken

Het nieuws van afgelopen vrijdag dat de kinderopvang geen voorrang krijgt bij coronatests, leidde volgens BMK, BK en BOinK bij veel kinderopvangorganisaties tot teleurstelling. De brancheorganisaties zetten hun lobby voort. Intussen gaan ze op zoek naar geschikte coronatests van commerciële aanbieders.  
Fotolia

De BMK en BK zijn in gesprek met Kamerleden, onder wie Paul van Meenen (D66) die vorige week een motie indiende om de kinderopvang te betrekken bij de verleende voorrang aan onderwijs en zorg. Over die motie wordt donderdag 17 september gestemd door de Tweede Kamer.

Daarnaast wordt werkgeversorganisatie VNO-NCW betrokken in de lobby. Dit omdat het sluiten van groepen in de kinderopvang consequenties heeft die verder reiken dan de kinderopvang. Veel werkende ouders en hun werkgevers zullen hierdoor immers in de problemen komen.

Commerciële tests

Voor de korte termijn rest de branche niets anders dan het zelf beschikbaar stellen van commerciële tests aan kinderopvangondernemers. ‘Op dit moment zijn wij bezig de mogelijkheid hiervan te onderzoeken en we verwachten hier snel duidelijkheid over te kunnen geven.’

Daarnaast dringen de brancheorganisaties bij het ministerie van SZW en de ggd’s aan op het herinvoeren van de coulance regeling die gold tijdens de sluiting van de kinderopvang dit voorjaar. ‘Dit is een uiterst traag en daarmee frustrerend proces. We hebben dit ook aangekaart bij de staatssecretaris,’ aldus de brancheorganisaties.

Regelgeving met ruimte voor versoepeling

  • Aanpassing van de stamgroepregeling
  • Aanpassing met betrekking tot de werkwijze van de GGD en het niet noteren van een overtreding.
  • Een aanpassing van de BKR had niet de voorkeur van alle kinderopvangorganisaties, daarnaast is het minder waarschijnlijk dat deze regel aangepast gaat worden.

Het advies blijft: treed in overleg met je regionale GGD en de gemeente vooraf en tijdens een inspectie over een overmachtssituatie.

Het volledige verslag van de lobby van de brancheorganisaties vind je op de site van de BMK en van de BK.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.