Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brancheorganisatie Kinderopvang blij met cijfers CPB

Brancheorganisatie Kinderopvang blij met cijfers CPB

Brancheorganisatie Kinderopvang is blij met het onderzoek van het CPB over het effect van kinderopvangtoeslag op de arbeidsparticipatiecijfers 2005-2009, omdat het voor het eerst aantoont dat investeren in kinderopvang als arbeidsmarktinstrument loont.

Zorgen over effect bezuinigingen
De cijfers zijn volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang een bevestiging van haar eigen waarnemingen. BK maakt zich daarom bezorgd over de effecten van de huidige bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. De investeringen die in het verleden in de kinderopvang zijn gedaan worden zo goeddeels teniet gedaan.

Vraaguitval
Nu al ziet Brancheorganisatie Kinderopvang een vraaguitval van 7 tot 12 procent onder haar leden. Dit wijst erop dat ouders minder kinderopvang afnemen omdat met name vrouwen minder gaan werken, of er helemaal mee stoppen. Dat terwijl het CPB-onderzoek juist aantoont dat door de investeringen in de kinderopvang de afgelopen jaren met name de arbeidsparticipatie van vrouwen met kinderen van 0 tot 12 flink is gestegen.

Consequenties
Dat mensen minder gaan werken, betekent uiteindelijk ook dat ze minder loonbelasting afdragen, en dat is macro-economisch gezien een slechte ontwikkeling. Indirect heeft dat dus ook consequenties voor de overheid zelf.

Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Als iedere geschapen baan 100.000 euro kost, dan denk ik dat we dat geld wel iets beter kunnen besteden op dit moment. Het verlies aan het beetje loonbelasting als er wordt bezuinigd op de kinderopvangtoeslag staat bovendien in geen verhouding tot de 100.000 euro KOT die je ermee bespaart. Bovendien zijn van de 30.000 nieuwe banen de helft in de kinderopvang zelf ontstaan. Zo praat de branche wel erg gemakkelijk recht, wat krom is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.