Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boekentip van Ingeborg – april/mei

Boekentip van Ingeborg

De tip van april/mei:

Vertelopa

(vanaf 5 jaar)

‘Sssssst! Kijk naar mij en luister goed!’ Zo begint opa steeds een verhaal dat hij aan zijn kleindochter Hanna vertelt. Over een woeste kapitein die de zeven zeeën bevaart, maar tranen met tuiten huilt als hij aan zijn kleine, blonde meisje denkt, of over Maaike die in de oorlog heel stil op een grasveld ligt en nooit meer naar school hoeft en over Johan en Maria die altijd alles samen deden en de ouders van opa zijn…. Vertelopa heeft altijd een verhaal.

Mama zorgt voor opa. Soms mag hij niet zo wild vertellen, soms mag hij niet te moeilijke herinneringen ophalen, soms krijgt hij warme chocolademelk want zijn stem wordt zo zacht en soms legt ze haar koele hand op zijn warme voorhoofd. En Hanna? Hanna luistert. Naar opa wiens stem steeds zachter wordt, wiens herinneringen steeds intiemer. Opa die haar uitlegt dat de wereld zonder verhalen niet kan bestaan, want verhalen helpen de mensen de dingen beter te zien. Verhalen helpen naar andere mensen te kijken. Iedere keer als opa vertelt krijgt Hanna beelden bij de verhalen.

Dan wordt opa steeds zieker. Zo ziek dat hij naar het ziekenhuis moet. Hanna zegt: ‘Sssssst! Kijk naar mij en luister goed!’ Ze leest opa voor uit De Gebroeders Leeuwenhart. Ze leest thuis de laatste bladzijde van het boek.Als mama thuiskomt weet ze dat opa er niet meer is.

Het boek zit prachtig in elkaar: persoonlijke verhalen van opa, vermengd met bijbelse verhalen en opa’s persoonlijke wijsheid. Hanna die vol overgave luistert, en mama die vol liefde voor opa zorgt. De illustraties zijn aquarellen met scherp getekende lijnen, vol herfsttinten. Ze vormen een bijzonder geheel met de tekst. Een indrukwekkend boek over het einde van het leven en de dood.Een verhaal dat veel warme liefde uitstraalt!

Vertelopa, Jaak Dreesen & Femke Gerestein, Uitgeverij De Eenhoorn, ISBN 90-5838-398-9. Prijs € !3,95

 

Ingeborg Hulsebos schrijft de rubriek Kinderboeken in Kinderopvang. Zij heeft ook een eigen site: http://www.ingeboek.nl/.

Eerdere boekentips:

  • maart: De koning en zijn schat

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.