Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boekentip Lieke oktober-november

Boek van de maand
door Lieke van Duin

Allereerst:
Met een dubbel gevoel ‘zei ik ‘ja’ op de vraag of ik de rubriek ‘Kinderboeken’ in ‘Kinderopvang’ – inclusief de Tip van de Maand – wilde overnemen van Ingeborg Hulsebos, die op 10 juni van dit jaar plotseling overleed, nog maar 44 jaar oud.
Natuurlijk, het is boeiend werk dat ik met veel plezier zal doen.
Maar ik had veel liever gehad dat Ingeborg er zelf nog was. Ze was zo’n sprankelend en inspirerend mens, altijd bruisend van enthousiasme voor kinderboeken, een bevlogen ambassadeur van het goede kinderboek. Het saaie woord ‘leesbevordering’ kreeg vleugels als je haar bezig zag. Je werd er vanzelf gelukkig van, je kreeg twinkeltjes in je ogen en voorleeskriebels in je lijf. Haar site is nog steeds een rijke bron van informatie: http://www.ingeboek.nl/. Hopelijk blijft die bestaan!

Oktober/november 

Ter ere van Ingeborg Hulsebos dit keer een driedubbele tip van de maand. Te beginnen met een boek dat aan haar is opgedragen met de woorden: Voor de kanjer en onze favoriete knager, Ingeborg Hulsebos. We zullen je nooit vergeten – De Wakkere Muis

 • Reis door de tijd 2
   
  Ingeborg was dol op de boeken van de muis Geronimo, uitgever van de meest gelezen krant van Rokford, hoofdstad van Muizeneiland. Niet omdat ze zo literair zouden zijn – want dat zijn ze beslist niet – maar omdat ze tot lezen prikkelen. De snelle avonturen in korte hoofdstukken, de typografische grapjes op overzichtelijke bladzijden met weinig zinnen per bladzij, de stripachtige plaatjes en de bepaald niet kinderlijke taal hebben deze boeken zeer populair gemaakt, juist bij kinderen die níet van lezen houden.
  In Reis door de tijd komen daar nog allerlei weetjes over culturen van vroeger bij; in deel 2 over het oude Rome, de Maya’s en de Zonnekoning. Die informatie zal – hoewel deels bestaand uit cliché’s – voor veel negenjarigen nog te moeilijk zijn, maar je kunt het gerust overslaan zonder de draad van het verhaal te verliezen. Achterin staan recepten, knutsels, puzzels, stickers en spelletjes. Kortom: Reis door de tijd 2 doet denken aan een speels-educatieve strip in boekvorm, waarvoor Geronimo Stilton – wie dat ook wezen moge – leentjebuur heeft gespeeld bij onder meer Donald Duck, Asterix en Kuifje. En dat is niet verkeerd.
  Geronimo Stilton: Reis door de tijd 2, uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978-90-8592043-4. Prijs € 23,95. Vanaf 9 jaar.

De Kinderboekenweek 2007 staat in het teken van geheimen en raadsels. In de stroom aan nieuwe kinderboeken over dit thema springen er twee uit:

 • Niet verder vertellen – Verhalen vol geheimen
  Een prachtig verzorgde bundel sprookjes en mythen uit de hele wereld waarin geheimen bewaard moeten worden. Een paar bekende verhalen, zoals Koning Midas en Repelsteeltje, maar gelukkig vooral minder bekende, zoals De jurk van spinrag, een volksverhaal uit Thailand, en Li en de toverparel uit China. De humoristische aquarellen in rake, zwierige lijnen zijn van een nieuw illustratietalent: Heleen Brulot. Helaas ontbreekt een bronvermelding, maar dat zal het (voor-)leesplezier er niet minder op maken. 
  Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen: Niet verder vertellen – Verhalen vol geheimen, Gottmer, ISBN 978-90-257-4278-2. Prijs € 15,95. Vanaf 5 jaar.
 • QWL+KRZ en de raadselachtige planeet
  Een met veel zorg gemaakt boekje, geheel in geheimtaal geschreven. Met achterin gelukkig een sleutel om het te kunnen ‘vertalen’ in het Nederlands. Tijn Snoodijk heeft een volstrekt eigen stijl van illustreren in strakke, geometrische maar toch speelse kleurvlakken zonder omlijningen. Je moet goed kunnen lezen en beslist niet dyslectisch zijn om de tekst te kunnen ontcijferen. Maar als dat gelukt is, levert het een geestig verhaal op waarin de wezens op de planeet aarde met een frisse blik vanuit een buitenaards perspectief bekeken worden. Opeens krijgen dan ook de prenten meer betekenis.     
  Tijn Snoodijk, QWL+KRZ en de raadselachtige planeet, Zirkoon, ISBN 978-90-5247-396-3. Prijs : geheim??? Ontcijferen vanaf 9 jaar, daarna voorlezen vanaf 5 jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.