Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Ouderavond Gezond eten – gezond opgroeien

Toen onze leidinggevende Kate vroeg of ik een ouderavond voor ons kinderdagverblijf zou willen organiseren hoefde ik niet lang na te denken. Dat is nou precies een fijne afwisseling van mijn dagelijkse werkzaamheden. Ook een activiteit waar ik mijn organisatorische en communicatieve capaciteiten kan gebruiken.

Samen met Kate kozen we voor het thema eten in de breedste zin van het woord, natuurlijk in de context van opgroeiende kinderen. Ik heb contact opgenomen met het Ouder-en-kind-centrum in Amsterdam-Noord en tot mijn vreugde werd ik daar goed geholpen. Pedagogisch adviseur Barbera had tijd en zin om de presentatie voor haar rekening te nemen.

Gedurende drie weken voor de ouderavond was het thema duidelijk aanwezig in ons kinderdagverblijf. Mijn collega ’s hebben mijn oproep serieus genomen. Zo werd er in alle groepen naar hartelust geknutseld: er werd fruit geknutseld en in de (papieren) schalen gearrangeerd. Plaatjes van diverse gerechten werden op plastic bordjes geplakt. Op de tafel stonden voorraadbussen met spaghetti, macaroni, rijst en erwten. Een klein tafeltje was gedekt met een echt tafelkleed, leuke zelfgemaakte placemats en een kinderserviesje. Alles oogde kleurig en fleurig en kreeg veel bekijks.

De behoefte was groot
De avond zelf verliep goed. De opkomst was beter dan iedereen van ons had verwacht. Eerst vertelde Joyce over haar lidmaatschap van de oudercommissie. Al tijdens de presentatie gaf Barbera ruimte voor vragen van ouders. Er ontstond een levendige discussie. Het thema heeft duidelijk veel losgemaakt bij ouders, de behoefte was groot! Ik vertelde ouders over een paar “knelpunten” tijdens onze eetmomenten met kinderen.(b.v. dat er nog steeds kinderen naar het dagverblijf komen zonder ontbijt, dat er zoveel kinderen zijn die ontzettend proppen en geleerd moeten worden om te kauwen).

Ons originele idee om tijdens de ouderavond zelfgemaakte, gezonde traktaties aan te bieden was een groot succes! Vissersbootjes van de rode groep (van vissticks), fruit en groente spiesjes van de blauwe groep, heerlijke kleine hapjes van de gele groep, knakworstjes vergezeld van een heuse (komkommer) krokodil van de oranje groep.

Geslaagde ouderavond
Toen één van de ouders een paar dagen na de ouderavond haar waardering heeft uitgesproken en ons dankte voor een goede, informatieve avond, heb ik spontaan gevraagd of haar positieve reactie ook in ons krantje geplaatst zou kunnen worden. En ze ging akkoord! Goed gekozen thema, prima presentatie, leuke aankleding van het dagverblijf vooraf, lekkere hapjes toe. Volgens mij kunnen we tevreden spreken over een geslaagde ouderavond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.