Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Naar buiten, naar buiten, waar de vogeltjes fluiten

Het jaargetijde van bloemetjesplukken, lekker in het gras rollen en in de zandbak spelen is weer aangebroken. Als de zon schijnt lijkt alles vrolijker en gemoedelijker.

Het gedeelte van onze buitenspeelplaats waar de zandbak is biedt nieuwe ervaringen aan onze kleintjes. Nadat de kinderen in de winter toch vooral op de harde tegels fietsen, rennen of met wagentjes vol met blaadjes en takjes rondlopen, kunnen ze nu alweer van het zachte gras genieten.

De glijbaan blijft populair. Door de bosjes lopen en zich daar verschuilen behoort ook tot de geliefde activiteiten. Maar veruit de favoriet blijft toch de zandbak. Dreumesen kunnen wel eens – ongewild en onbedoeld – iets te enthousiast aan alle kanten met het zand gaan strooien. Zo ook de stoere jongens die met de grote scheppen een kuil graven. Er is immers (nog) genoeg zand in de zandbak, dus met volle emmertjes rondlopen en zand vooral niet in de zandbak omkieperen vinden veel kinderen erg leuk. Uren kunnen ze in de zandbak blijven: taartjes bakken, graven, of juist muurtjes en hoge bergen laten verrijzen en met net zoveel plezier deze uit elkaar laten spatten. Vuistjes vol met zand, broekzakken vol met zand en de schoenen die soms op volgeladen schepen lijken… zand….zand… zand…

Onze Jamal is een echte verzamelaar. Trots laat hij me alle steentjes die hij gevonden heeft zien. Elke nieuwe vondst mag ik bewonderen. Jeroen gaat vol onuitputtelijke energie de heuvel op en dan de heuvel af, de heuvel op, de heuvel af… Jade en Tanya verstoppen zich achter een grote struik. Ik zie ze niet, maar ik hoor wel hun sprankelende gegiechel.
Sem heeft ontdekt dat je met een plastic zeefje een leuke afdruk in het zand kan maken. Geconcentreerd kijkt hij naar de kleine propjes zand, die zich door de gaatjes heen naar boven wurmen. “Kijk, Monika, hagelslag!” roept hij met een verbaasde stem.

Nieuwe indrukken, kleine ontdekkingen… daar gaat het om in de wondere, fantasievolle wereld van kleine kinderen.
KIJK, IK VOEL, DENK EN ONTDEK, zoals Elly Singer en Loes Kleerekoper in het nieuwe boek Pedagogisch Kader Kindercentra “erop afgaan” noemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.