Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Kwaliteitsavond

Het klinkt bureaucratisch en stoffig en verplicht – in elk geval niet als een avond waarop een mens zich zou kunnen verheugen. En inderdaad, ik geloof niet dat er onder mijn collega’s iemand was die dacht: “Lekker, vanavond hebben we een kwaliteitsavond, wat fijn!” Vooral als je de hele dag hebt gewerkt, de late dienst hebt gedraaid, het zes uur is en je eigenlijk het liefst naar huis wilt.
Het wordt waarschijnlijk in verschillende organisaties verschillend genoemd, maar waar het op neer komt is het volgende: op een speelse, creatieve manier belangrijke feiten en regels met elkaar door te nemen, zodat we goed voorbereid een externe audit tegemoet kunnen gaan. Ja, want bij het behalen van het kwaliteitscertificaat horen onvermijdelijk ook audits. Voor mij is audit een soort “proeve van bekwaamheid”: laten zien – en horen – dat ik mijn werk volgens het afgesproken beleid uitvoer.
Kate, onze leidinggevende, heeft er echt werk van gemaakt. In kleine groepjes hadden we aan allerlei opdrachten gewerkt. De creatieve opdrachten hebben weer eens “kunstenaars” in ons naar boven gebracht en voor veel lol gezorgd. De één kan goed tekenen, een ander goed afkijken, de volgende goed een tekst voor een liedje bedenken. Ik had bijvoorbeeld met Yvonne en Lineke een nieuwe tekst voor het overbekende liedje “Olifantje in het bos” bedacht.
De optredens van de “concurrerende teams” waren groots en de plezier spatte er vanaf. Sommigen waagden zich zelfs aan de choreografie. Jammer dat onze clustermanager, die er kwam om ons een hart onder de riem te steken, zoals het zo treffend gezegd kan worden, die optredens niet zag. Of de directrice van onze stichting die ook even een kijkje kwam nemen. Kate was in elk geval diep onder de indruk en het winnende team had zelfs een prijsje gekregen.
We waren trouwens allemaal in de watten gelegd: er waren lekkere hapjes en aan het eind van de avond kreeg iedereen een kleine attentie.
Een rondraaiende plastic fles wees aan het eind van de avond steeds iemand aan die op een prangende vraag van een collega antwoord moest geven. Het was geen overhoring van het beleid, nu ging het meer om de persoonlijke beleving van je werk. Ik denk dat het de goede sfeer van die avond was die ervoor zorgde dat iedereen zich openstelde en serieus en diep in ging op de gestelde vraag. Er waren verhelderende, eerlijke antwoorden gegeven.
De open houding en de vrolijkheid van iedereen hadden voor de niet alledaagse teamspirit gezorgd. Ik vond het erg fijn om die teamspirit te voelen. Ik vond het erg fijn om mezelf een deel van dit team te voelen. Want door de drukte van alledag kun je je soms ook temidden van een menigte alleen voelen.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.