Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Expert Meeting Landelijk Curriculum Kinderopvang

Op maandag 8 oktober heb ik in het regiokantoor van ABVA/KABO in Utrecht deel genomen aan een gesprek met Elly Singer, projectleider Landelijk Curriculum Kinderopvang.

Jammer genoeg waren er erg weinig leidsters aanwezig. Maar volgens Corrie van Brenk van de bond is het soms beter met een paar gemotiveerde mensen aan de slag te gaan, dan voor een volle zaal te staan waar geen reacties uit komen.

Het initiatief om een curriculum voor de kinderopvang te schrijven kwam vanuit de Pedagogen Platform. Het eerste deel is klaar en is te lezen op de website http://www.curriculumkinderopvang.nl/. Op die website is het curriculum als volgt uitgelegd:

Een curriculum dat gericht is op samen werken aan de kwaliteit van onze kinderopvang. Een curriculum dat dynamisch en in ontwikkeling is. Met zowel een theoretische onderbouwing als een als een beschrijving van het pedagogisch handelen en een blik naar buiten. Een curriculum dat laat zien welke belangrijke bijdrage kinderopvang levert aan de veelzijdige ontwikkeling van jonge kinderen. Een curriculum ook dat aan alle betrokkenen – leidsters, ouders, managers, pedagogen, beleidsmakers, leerkrachten – duidelijk maakt wat het eigene van ons werkveld is“.

Het moet dus handvaten aan de leidsters bieden, de juiste werkwijze beschrijven. Het curriculum wordt geen nieuwe methodiek, geen concurrentie voor wat er als is (b.v. programma’s als Kalaidoscoop).

Elly Singer benadrukte nogmaals hoe belangrijk de eerste levensjaren zijn en hoe belangrijk verzorgend leren is voor een kind. Dit moet ook voor de buitenwereld duidelijk gemaakt worden. Want verzorging is nog steeds veel minder gewaardeerd dan onderwijs. Tegelijkertijd wordt de behoefte om steeds meer aan kinderen in de kinderopvang te bieden groter. De samenwerking met onderwijs en jeugdgezondheidszorg zal ook toenemen.

Ik vond het zeer waardevol om iemand als Elly Singer persoonlijk te kunnen ontmoeten en om met haar te kunnen discussiëren. Onze eigen Loes Kleerekoper, één van de schrijvers van het curriculum, kon helaas niet aanwezig zijn. Het was ook interessant om de meningen van andere leidsters te horen en bepaalde punten van de manier van werken in verschillende organisaties te kunnen vergelijken. Iedereen die daarin geïnteresseerd is kan deel nemen aan het vervolg van dit gesprek. Ik wil het zeker niet missen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.