Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Mathekings

Afgelopen maandag was ik op bezoek bij onze collega-kindpartner Humanitas Kinderopvang. Zij openden hun gloednieuwe regiokantoor. Eind maart was ik ook al bij de opening van het centrale kantoor van Tovertuin; een andere collega. Beide kantoren waren prachtig ingericht en ruim van opzet; dat valt dan wel weer even tegen als je in ons schamele optrekje komt. Maar goed, we zitten hier voor een appel en ei en daar heeft de klant weer voordeel bij.

Humanitas Kinderopvang maakte meteen van de gelegenheid gebruik om de expositie Mathekings te openen. Mathekings is een rondreizende tentoonstelling waarin jonge kinderen op een speelse wijze kennis maken met de wereld die wiskunde heet. Naast de tentoonstelling is er ook het Mathekings-boek, uitgegeven door uitgeverij SWP. Informatie over het boek kunt u hier vinden. ‘Wiskunde betekent dat je door zelf na te denken dingen te weten komt en daarbij ontdekt hoe bijzonder alles is. Bijvoorbeeld dat een spin acht poten heeft en geen zes zoals een vlieg en al helemaal geen zeven! Als we iets van wiskunde weten, zien we meer en ontdekken we daarbij de schoonheden van de wereld. Kortom een hele leuke aanpak ter bevordering van het wiskundig en ruimtelijk inzicht van kinderen.

Dat blijkt ook hard nodig te zijn volgens Prof. De Lange. Hij hield tijdens het openingsfeestje een lezing over Talentenkracht. Dit is een onderzoeksproject naar de talenten van jonge kinderen. Jonge kinderen (3-5 jaar) geven, volgens hun ouders en andere belangstellenden, blijk van veel en veelal ongelofelijke talenten op het gebied van de wereld om hen heen, natuurverschijnselen, de ruimte waar ze in leven en bewegen, hoeveelheden, groot en klein, redeneringen, kinderlogica, enzovoort. Je hoeft geen helderziende te zijn om waar te nemen dat zodra deze kinderen op school komen er van deze talentenpracht weinig overblijft. Het schoolse leren wordt vaak als saai en vervelend ervaren en veel van het sprankelende kind verdwijnt gestaag. Dat is jammer, daar moet iets aan gedaan worden, aldus De Lange.

Mij spreekt een dergelijk onderzoek aan en met een aanpak als Mattheking kun je er ook gericht iets aan doen als kinderopvangorganisatie. Ik heb mij dan ook meteen het boek hierover besteld bij SWP. Wellicht kunnen we nog iets leren van een collega. Als Kinder Opvang Kerkrade zijn we wel al ook enigszins begonnen op de vlak; met onze oudste BSO kinderen bezoeken we regelmatig het Technolab van Industrion; aldaar kunnen kinderen ook experimenteren met techniek, zoals een radiootje bouwen of een mini-windmolentje op zonne-energie, etc. De tijd zal moeten uitwijzen of het ook daadwerkelijk effect gaat hebben bij kinderen. Ik wacht met spanning de eerste onderzoeksresultaten van Talentenkracht af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.