Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Achterstandsgebied

Jolanda Rikers - Achterstandsgebied

 

Afgelopen maandag kwam  de onderzoeksafdeling van de economische faculteit van de Universiteit Maastricht ons bijpraten over een onderzoek waar we met onze peuterspeelzalen al een aantal jaren aan meewerken. Een en ander heeft te maken met een door Sharon Dijksma geïnitieerde pilot ten behoeve van taalontwikkeling in achterstandgebieden.

Moeten we dan nog wel doorgaan met voor- en vroegschoolse educatie?

Echter, tot op heden hadden we nog geen uitkomsten van onze inspanningen gezien. Ook dit bezoek van de universiteit bracht ons niet de gewenste plaatjes en kengetallen op speelzaalniveau. Zo ver waren ze nog niet, aldus de onderzoekers. Ze vertelden ons wel dat de aanwezige achterstanden in dit gebied, nog steeds aanwezig waren. Ook illustreerden ze ons aan de hand van grafieken dat kinderen van laag opgeleide ouders, het niet veel beter doen dan hun ouders. Dat is al generaties zo.

Tja, moeten we dan nog wel doorgaan met voor- en vroegschoolse educatie, vroeg ik me hardop af. Deze voortijdige conclusie mocht ik volgens de wetenschappers nog niet trekken. Echter, ik kan jullie vertellen dat ik niet echt vrolijk werd van deze informatie. Hopelijk bieden de nog te maken analyses een beter perspectief.

Ik kon de onderzoekers in ieder geval wel vertellen dat de gemeente Kerkrade, als gedoodverfde krimpregio, al vier jaar op rij niet krimpt! Dat wisten zij helemaal niet!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.