Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hans Huijsmans – Vertrouwen in een goede afloop

“Je blijft er nog behoorlijk rustig onder” zei de vader die zijn dochter kwam ophalen van het verjaardagspartijtje van mijn jongste zoon. Ik had hem net uit de doeken gedaan wat de gastouderopvang boven het hoofd hangt en wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben voor mijn klanten, ‘mijn’ gastouders en mijn medewerkers.

Waarom was ik er eigenlijk zo rustig onder, vroeg ik mij ’s avonds af. Ik heb toch zeker het hoofd nog niet in de schoot gelegd? Onvermoeibaar waren PKGO-collega Wendeline van Luijk en ik enkele dagen terug nog in Den Haag voor gesprekken met Tweede Kamerleden. En strijdbaar lanceerden we met het PKGO via www.gastouderpetitie.nl de dag er voor nog een protestoproep aan alle ouders en gastouders die niet zonder gastouderopvang kunnen of willen. Ik denk dat de rust waarmee ik het verhaal over de kabinetsplannen voor de gastouderopvang vertelde, twee oorzaken had. Op de eerste plaats gaat er een relativerend effect uit van de verjaardagen van twee kinderen in één week. Alle beslommeringen met cadeaus, traktaties, kinderpartijtjes, en de verjaardags-Paasbrunch met opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes en nichtjes tot besluit, helpen om de waan van de dag even naar de achtergrond te dringen. Koek happen en ‘schipper mag ik overvaren’ zijn ineens even veel belangrijker.

Voor rede vatbaar
En misschien was ik ook wel rustig over de situatie, omdat je ergens toch verwacht dat politiek Den Haag uiteindelijk voor rede vatbaar zal zijn. Rede is: een probleem analyseren en bij de kern oplossen. Het probleem waar het kabinet zich mee geconfronteerd ziet, is de forse stijging van de kosten voor de kinderopvang. De kern van dat probleem: het ontbreken van een relatie tussen het aantal uur dat ouders werken en het aantal uur kinderopvang waarvoor ze vergoeding krijgen. Het kabinet onderkent dit en heeft een commissie aan het werk gezet om een oplossing te verzinnen. Maar vooruitlopend hierop wil het toch alvast de gastouderopvang zo goed als wegbezuinigen. Het heeft daarvoor een wetsvoorstel aan de Kamer voorgelegd wat zich kenmerkt door regelzucht, willekeurige criteria voor de hoogte van vergoedingen, nog onopgeloste implementatievraagstukken en een overgangsregeling die die naam niet verdient.

Het PKGO sluit zijn ogen niet voor de financiële problemen van het kabinet en onderkent ook dat er specifieke maatregelen nodig zijn in de gastouderopvang. Het heeft een alternatieve begroting opgesteld die laat zien dat een andere en betere oplossing binnen bereik is. Op het gevaar af voor naïef te worden versleten, reken ik er op dat een meerderheid van de Kamerleden met de hele sector kinderopvang tot het oordeel zal komen dat het kabinetsplan voorbarig is en onvoldoende doordacht. Om Kamerleden de ogen te openen roep ik iedereen op om hen te laten weten dat de kabinetsplannen van tafel moeten! Stuur een bericht naar Den Haag via www.gastouderpetitie.nl! En laten we vertrouwen op een goede afloop.

Meer weten over gastouderbureau Mr Nosey? Kijk dan op www.mrnosey.nl
Meer weten over het Platform Kwaliteit Gastouderopvang? Kijk dan op www.pkgo.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.