Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

hans huijsmans – Gastouderexamen

Kort geleden, op een feestje van Mr Nosey ouders van het eerste uur, sprak ik Joke. Joke is onze eerste gastouder. Mr Nosey is in 2005 ontstaan vanuit de groep ouders die hun kinderen naar Joke brachten. De ouders waren ontevreden over de dienstverlening en de hoge tarieven van de gastouderbureaus waar Joke bij was aangesloten. Koppelen? Dat regelde Joke zelf allemaal wel. Ze had zo’n goeie reputatie dat ouders in de rij stonden. Het gastouderbureau had daar geen werk aan. En van de inspanningen van de betreffende bureaus bij de inhoudelijke begeleiding van de opvang en bij de ondersteuning van de administratie merkten ouders bar weinig. En dat dan voor tenminste € 150 bureaukosten per kind per maand. Dat kon beter en goedkoper en zo zag Mr Nosey het licht.

Joke vangt sinds jaar en dag kinderen van 0 tot 4 jaar op. En dat doet ze geweldig. Papieren heeft ze echter niet. En nu moet Joke dus examen gaan doen. Want in de plannen van het kabinet moet elke gastouder in Nederland straks beschikken over een erkende beroepskwalificatie. Een lijn die vorige zomer door het PKGO en andere branchepartijen is ingezet. Om er voor te zorgen dat het gastouderschap een erkend vak wordt met een erkend basiskwaliteitsniveau.

Door de branche worden druk voorbereidingen getroffen. Gastouders hoeven niet naar school, want het examen toetst geen kennis, maar competenties. En met de ervaring en kwaliteiten van Joke weet ik zeker dat ze dat examen fluitend zal doorlopen. Mr Nosey zal haar daarbij helpen. Zowel financieel in de vorm van een bijdrage aan de examenkosten, als inhoudelijk door van tevoren goede informatie te geven over de inhoud van het examen.

Er zijn heel veel Jokes in Nederland, die op een uitstekende wijze kleinschalige opvang verzorgen in een huiselijke setting. Examens afleggen is voor deze groep geen dagelijkse kost. Er is dus ondersteuning en geruststelling nodig. En vooral een snel einde aan de nu al een jaar durende onzekerheid over de toekomst van de gastouderopvang. In de week na Pinksteren bespreekt de Tweede Kamer eindelijk de (gewijzigde) kabinetsplannen. Er moeten nu knopen worden doorgehakt, uitstel is niet langer acceptabel! “Laten jullie mij straks als eerste examen doen?” vroeg Joke? En dat hebben we zo afgesproken.

Meer weten over gastouderbureau Mr Nosey? Kijk dan op www.mrnosey.nl.
Meer weten over het Platform Kwaliteit Gastouderopvang? Kijk dan op www.pkgo.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.