Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hanneke van der Lei/VGOB – Dovemansoren

Minister Kamp komt met nieuwe maatregelen om de fraude en oneigenlijk gebruik van de kinderopvangtoeslag aan te pakken.
Ons is gevraagd: zijn dit de juiste maatregelen of juist niet?

Vooropgesteld vinden wij dat fraude en oneigenlijk gebruik bestreden moet worden. Maar hoe kan het toch dat er nú pas aandacht komt voor oplossingen, terwijl de branche de minister hiermee al tijden om de oren slaat? Was de boodschap eerder aan dovemansoren gericht? De voorstellen van minister Kamp zijn verre van nieuw, sterker nog; ze hadden samen met de kwaliteitseisen voor gastouders al in 2010 grotendeels ingevoerd kunnen worden. Dan was er in 2010 & 2011 al een flinke besparing op de kosten voor kinderopvangtoeslag gerealiseerd!

Ons bekruipt een gevoel van mosterd na de maaltijd…… er zijn namelijk meer voorbeelden op te noemen van zaken die de branche heeft aangekaart maar die te laat alsnog zijn doorgevoerd; o.a. uitbreiding van de diplomalijst voor gastouders en het vervallen 1 locatie eis. In beginsel klinken nieuwe regels vaak goed, maar wat wij willen benadrukken is; betrek de branche tijdig bij het invoeren van nieuwe regels, immers wij kunnen inschatten hoe de uitwerking van de regels op de praktijk is!

Wij kunnen ons grotendeels vinden in de voorstellen van minister Kamp, maar plaatsen tegelijk een paar kritische noten. We steunen de koppeling tussen arbeidsuren en opvanguren. Echter ook gastouders moeten gebruik kunnen maken van kinderopvang en de kinderopvangtoeslag, want niet iedere gastouder ‘past’ automatisch ook altijd op haar eigen kinderen. Deze beroepsgroep mag hiervoor niet uitgesloten worden met enkel en alleen als argument om fraude te voorkomen! Dat is pure discriminatie van het beroep gastouder.
Ouders van kinderen van 4-12 jaar mogen maar maximaal 70% van de gewerkte uren aan opvanguren claimen. Maar wat als ouders beide werkzaam zijn in ploegendiensten en/of vooral in de avonden en in de weekenden werken? Of vooral op woensdag en vrijdagen werken? Deze groep ouders maakt veelal gebruik van gastouderopvang en zal verhoudingsgewijs veel sneller op die 70% komen of er zelf overheen gaan, toch is hun aanvraag voor kinderopvangtoeslag legitiem. Een percentage hanteren van 70% is dus veel te kort door de bocht.

Ook krijgen ouders die een verandering van het aantal opvanguren niet tijdig doorgeven een boete. Betekent dit dat bij gastouderopvang iedere maand een nieuwe toeslag van de juiste uren moet worden aangevraagd?
Wij verzoeken dan ook dringend om voordat de nieuwe voorstellen worden doorgevoerd eerst na te gaan wat de gevolgen zijn voor ouders en gastouders. We willen hier graag over mee praten en een uitnodiging aan ons is dan ook niet aan dovemansoren gericht…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.