Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Carlien Langelaan/VGOB – Gastouderrechten

Vraag van een gastouder:
‘Ik zou graag willen weten waar je als gastouder een klacht kunt indienen over het gastouderbureau waar je bij bent aangesloten.’

Reactie VGOB
Het klachtenrecht in de kinderopvang is voor ouders goed geregeld. De Wet Kinderopvang eist van een kinderopvanginstelling dat er een intern klachtenreglement is waarin beschreven staat hoe je als ouder een klacht kunt indienen en hoe deze in behandeling genomen moet worden. Daarnaast hebben ouders de mogelijkheid zich te wenden tot een externe klachtencommissie met hun klacht.

Voor gastouders is in de Wet Kinderopvang niets opgenomen ter bescherming van hun positie. Een gastouder neemt in de kinderopvang en zelfs in de hele arbeidsmarkt een aparte positie in. Zij is niet, net als haar collega’s in de kinderdagverblijven, in loondienst en heeft geen beschermde arbeidsrechtpositie. Een gastouder is een freelancer en als zij ingeschreven staat in bij de Kamer van Koophandel een zelfstandige.
Dus wat te doen, als je als freelancer niet tevreden bent over het bureau dat voor jou de opdrachten aanlevert? Allereerst wend je je tot het bureau en uit je mondeling en schriftelijk je ongenoegen. Word je door jouw bureau niet serieus genomen en wordt er niets met jouw klacht gedaan, dan is het afhankelijk van de aard van jouw klacht wat je er verder mee gaat doen.

Is de klacht van financiële aard, bijvoorbeeld omdat de gastoudervergoeding niet uitbetaald wordt? Sla dan de met jou afgesloten overeenkomsten er op na, in hoeverre je recht hebt op die betaling. Als het gastouderbureau of de ouder in gebreke blijft bij uitbetaling kan je net als iedere andere freelancer een incassobureau inschakelen. Het is voor een gastouder zeer zinvol om een rechtsbijstandsverzekering te hebben.

Ben je in het geheel niet tevreden over de dienstverlening van het bureau aan jou als freelancer of zelfstandig ondernemende gastouder? Je bent altijd vrij om je aan te sluiten bij meerdere bureaus! In het register zijn nu zo’n 700 gastouderbureaus opgenomen en daar is vast een bureau bij waar jij je wel thuis voelt. Let bij je zoektocht naar het voor jou juiste gastouderbureau naar wat zij jou te bieden hebben. Denk hierbij aan tijdige betaling van jouw gastoudervergoeding, de hoogte van het adviestarief dat zij jou uitbetalen, uitleen van materiaal, trainingsaanbod, mogelijkheid om diploma’s te halen, bereikbaarheid van de bemiddelingsmedewerker. Allemaal zaken waar jij als gastouder belang bij hebt.
Bieden van goede gastouderopvang, dat doen gastouder en gastouderbureau samen. Kies je gastouderbureau dus zorgvuldig uit!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.