Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Carlien Langelaan/ VGOB – Verhuizen

Carlien Langelaan/ VGOB - Verhuizen

 

Vraag van een gastouder
Ik ga binnenkort verhuizen. Wat moet ik regelen?

Antwoord VGOB
U staat op dit moment in het Landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen (LRKP) geregistreerd met uw huidige adres. Dit is de opvanglocatie. Dit is belangrijk voor uw vraagouders, want als u niet geregistreerd bent in het LRKP, dan hebben uw vraagouders geen recht op de kinderopvangtoeslag. Vraagouders kunnen dan ook pas toeslag aanvragen vanaf het moment dat u geregistreerd bent, dus nooit voor de registratiedatum.

Wanneer u voornemens bent te verhuizen, moet u inderdaad een en ander regelen. U informeert uw gastouderbureau(s) als eerste en bij voorkeur zo snel mogelijk. Het gastouderbureau moet namelijk aan de gemeente doorgeven dat u gaat verhuizen. Het is belangrijk dat u met uw nieuwe adres zo snel mogelijk wordt opgenomen in het LRKP. De Belastingdienst vergelijkt gegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) en gegevens uit het LRKP met eigen gegevens. Wanneer hier onregelmatigheden uit blijken, wordt er onderzoek gedaan en dat kan leiden tot het verplicht aanleveren van aanvullende gegevens. Hieruit moet blijken dat vraagouders wel of geen recht hebben op Kinderopvangtoeslag.

 

‘De Wet kinderopvang schrijft voor dat u vanaf de datum dat u verhuist, uitgeschreven moet worden uit het LRKP’Formeel moet u worden uitgeschreven uit het LRKP en door middel van een nieuwe aanmelding wordt u door uw gastouderbureau weer aangemeld. Hierdoor kunt u tijdelijk niet ingeschreven staan in het landelijk register.

De verwerking van een verhuizing wordt door gemeenten wisselend geïnterpreteerd. Echter de Wet kinderopvang schrijft voor dat u vanaf de datum dat u verhuist, uitgeschreven moet worden uit het LRKP. In de periode voordat u verhuist, kan uw gastouderbureau alvast de nieuwe aanmelding aan de gemeente verstrekken en daarop aangeven wanneer u woonachtig bent op uw nieuwe adres. De GGD controle kan pas plaatsvinden als u woont op uw nieuwe adres.

De gemeente mag 10 weken de tijd nemen om de nieuwe aanmelding te verwerken vanaf het moment dat het nieuwe aanmeldformulier door hen is ontvangen. Tussen het moment van uitschrijving en opnieuw inschrijven op het nieuwe adres, kan dan ook maximaal 10 weken zitten. 

Er zijn echter gemeenten die een gastouder in het register laten staan op het oude adres (ook al woont de gastouder daar niet meer) tot het moment dat de GGD de nieuwe locatie heeft goedgekeurd. Pas dan wordt de gastouder opgenomen in het register onder het nieuwe adres en wordt er een nieuw LRKP nummer aangemaakt. Hiermee wordt een ‘gat’ in de registratie ondervangen. Ons advies is om uw gastouderbureau navraag te laten doen in de betreffende gemeente hoe zij omgaan met een verhuizing en ook om te informeren of de gemeente legeskosten in rekening brengt voor de nieuwe aanvraag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.