Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Sophie van Hogendorp – ‘Leiderschapsgedrag is besmettelijk’

Wees je ervan bewust dat de Nederlandse kinderopvang het in vergelijking met andere landen in Europa helemaal niet slecht doet. En dat leiderschapsgedrag besmettelijk is. Het zijn twee opmerkingen die KinderopvangTotaal hoofdredacteur Sophie van Hogendorp bijbleven van het Jaarcongres Management Kinderopvang. 'Erken wat beter kan en werk daaraan. Maar wees ook trots op wat er allemaal wél goed gaat en draag dat uit naar je team.'
Fotograaf: Annemarijne Bax

‘De indruk die ik de afgelopen maanden kreeg van de sector kinderopvang, is dat het een hele mooie sector is. Waar altijd beweging en reuring is. Waar ontzettend veel mooi dingen gebeuren. Maar het is ook een sector die een hele pittige tijd doorgaat. Met veel personeelstekorten. Lange wachtlijsten en een nog steeds toenemende vraag. Met een hoge werkdruk en een hoog ziekteverzuim. En met een toenemend aantal incidenten.’

Erkennen

Dit waren min of meer mijn openingswoorden op het Jaarcongres Management Kinderopvang op vrijdag 8 september. Het doel van die, wat negatieve, opening? Erkennen hoe pittig het werk van managers in de kinderopvang nu is. En vooral: een aanloop naar met elkaar op zoek gaan naar oplossingen voor dat wat beter kan. Want wat goed gaat kunnen we zo laten. Wat beter kan, daar kunnen we nog verschil maken. Het congres stond dan ook in het teken van goed werkgeverschap en het bieden van kwaliteit. Hoe zorg je dat je team werkplezier blijft ervaren ondanks de hoge werkdruk? Hoe zorg je dat je team gemotiveerd blijft? En, niet onbelangrijk, dat de kwaliteit van opvang die je biedt hoog blijft?

‘Het’ antwoord

Natuurlijk bestaat ‘het’ antwoord op die vragen niet. In elke organisatie zal ‘het’ antwoord net anders zijn. Maar een aantal verhelderende dingen werden er, in mijn ogen, wel gezegd. Zo stelde bijzonder hoogleraar Ruben Fukkink dat de Nederlandse kinderopvangsector zich niet kleiner moet maken dan ze is. Uit zijn studie naar kinderopvang in Europa blijkt namelijk dat wij het helemaal niet slecht doen. En Scandinavië, dat soms als de heilige graal gezien wordt? Daar hebben ze het echt niet veel beter voor elkaar dan wij. Dus ja: erken wat er beter kan en werk daaraan. Maar wees ook trots op wat er hier allemaal wél goed gaat draag dat uit naar je team.

Win-win-win

Iets anders wat bleef hangen, was een opmerking van organisatiepsycholoog Anje-Marijcke van Boxtel. Zij stelt: ‘Leiderschapsgedrag is besmettelijk.’ Ik haal daaruit dat als jij je opstelt als een leider, je team dat overneemt en zelf ook (meer) leiderschapsgedrag zal tonen. Meer autonomie neemt. Meer eigenaarschap en zeggenschap laat zien. En als dat gebeurt komt dat, volgens mij, ten goede aan de kwaliteit, aan het werkplezier en het teamgevoel. Win-win-win dus.

Goed werkgeverschap

Was je niet aanwezig op het congres maar wil je wél graag meer weten over goed werkgeverschap? En over wat jij kan leren van andere organisaties? Geen probleem! Op onze site publiceren we elke vrijdag een artikel over goed werkgeverschap. De artikelen uit de serie die tot nu toe verschenen zijn, vind je hier.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.