Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Simon Hay – Focus op sensiviteit

Onderzoek van de universiteit van Leiden en het Erasmus MC toont aan dat kinderen van sensitieve ouders niet alleen betere relaties met anderen opbouwen en minder psychische problemen hebben, maar ook dat zij een groter hersenvolume hebben. Dit is vastgesteld bij een groep onderzochte kinderen door middel van een hersenscan op achtjarige leeftijd.
Simon Hay Pedagoog KindeRdam.jpg
'Het is aan de kinderopvangorganisaties om de focus op sensitiviteit te faciliteren.'

Het is belangrijk deze informatie goed te laten bezinken. Als je als opvoeder in staat bent sensitief te reageren op jouw kind, met andere woorden de continue signalen van jouw kind te zien én er adequaat op te reageren, dan vergroot je de kansen op een prettig en succesvol leven voor jouw kind. Sensitieve opvoeders geven kinderen het gevoel begrepen, gehoord en ondersteund te worden. De nieuwsgierige houding en natuurlijke drang tot onderzoeken wordt door sensitieve opvoeders optimaal gefaciliteerd. Dit zet kinderen aan tot ontwikkeling.

Ik trek deze insteek graag door naar de kinderopvang, een belangrijke secundaire opvoedsetting. Ook de focus van pedagogisch medewerkers moet liggen op sensitief reageren op kinderen. Dit legt ook hier de basis voor welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling. Sensitiviteit levert ook medewerkers veel op. Het werkplezier wordt vergroot als je ziet dat kinderen zich goed voelen en goed ontwikkelen.

‘Uit landelijke peilingen van het NCKO blijkt dat kinderopvang medewerkers sensitief zijn, laten we dit vooral vasthouden.’

Het is aan de kinderopvangorganisaties om de focus op sensitiviteit te faciliteren. Een prachtig én effectief bewezen middel is video-interactiebegeleiding (VIB). Door middel van filmbeelden, gemaakt van interacties tussen kinderen en medewerkers, worden initiatieven van kinderen goed in beeld gebracht. De VIB-er helpt de medewerker op gestructureerde wijze zelf inzien waar zij/hij al sensitief reageert en waar nog verbetering mogelijk is. Je kan VIB ook mooi gebruiken in contact met de ouders of samenwerkingspartners. Laat hen zien wat wij doen, hoe wij dit doen en wat wij voor de kinderen en ouders kunnen betekenen.

Uit landelijke peilingen van het NCKO blijkt dat kinderopvang medewerkers sensitief zijn, laten we dit vooral vasthouden. Dit zal de kinderen, ouders en de medewerkers nog meer voldoening en plezier geven. Overigens is sensitiviteit niet alleen in contact met kinderen van belang. Probeer het maar eens uit met je collega’s, ouders of samenwerkingspartners. Luister echt, ga in op wat de ander zegt zonder te oordelen en vraag door. Stem jouw handelen af op de behoefte van de ander, hiermee nodig je de ander ook uit hetzelfde te doen. Het maakt een wereld van verschil.

De vorige keer schreef Simon zijn weblog over dilemma’s voor pm’ers: ‘Of ze is overbeschermend en ontneemt kinderen ontwikkelkansen of ze laat de kinderen te los, waardoor er weer ander gevaar loert.’ Naar de blog >>


Bron:” Normal Variation in Early Parental Sensitivity Predicts Child Structural Brain Development”, inJournal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.