Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Sanne Bosmans – Overspannen kinderen; wat jij er aan kan doen

Veel jonge kinderen hebben last van stress. Te gek voor woorden toch? In dit blog lees je hoe jij als locatiemanager in de babyopvang de moed mag hebben om anders te gaan werken. Omdat we zo overspannenheid onder kinderen te lijf gaan.

Wij leven in een haastige maatschappij, waar het de normaalste zaak van de wereld is dat we ontzettend druk zijn. We zijn de afgelopen jaren steeds harder gaan werken. Ongeveer een kwart van de tieners ervaart burn-out klachten. Nu blijkt zelfs dat steeds meer kinderen in de basisschoolleeftijd al overspannen raken

Ik schrik hier ontzettend van. En tegelijkertijd wordt mijn drive om hier voor een omslag te zorgen, steeds groter. Het is hard nodig dat we onze krachten bundelen en verandering brengen voor onze kinderen. Dat vraag om een verandering, al vanaf de babyleeftijd. Ik droom ervan dat we een omgeving creëren waar baby’s al voelen dat zij in een ontspannen omgeving opgroeien. Een omgeving waar een rustige sfeer heerst. Een omgeving waar ze niet langer stress ervaren, maar de liefde voelen en de ruimte voelen om van binnenuit te groeien. Daar ligt de basis om af te komen van overspannenheid en burn-outs bij kinderen.

‘Alles heeft prioriteit nummer 1 en moet NU opgepakt worden’

Je vraagt je misschien af wat jij hier als locatiemanager in de kinderopvang aan kunt doen. Nou een hele hoop. Het begint bij de moed hebben om anders te gaan werken. Je herkent het zelf vast ook dat je in deze drukke en hectische baan constant op scherp staat. Je bent altijd druk, je to do lijst stroomt over, je bent altijd bereikbaar. Er wordt eigenlijk continu van je verwacht dat je direct op alles reageert en brandjes a la minute oplost. Alles heeft prioriteit nummer 1 en moet NU opgepakt worden.

De oplossing is een open deur, maar niet heel eenvoudig voor elkaar te krijgen. Je moet het lef hebben om tegen de stroom in gaan. Het zou in de babyopvang niet langer moeten gaan om harder werken, rennen en vliegen en het gevoel dat we van alles moeten doen om de pedagogische kwaliteit te verbeteren. Maar het mag in de pedagogische kwaliteitsverbetering gaan om de moed om te durven kiezen voor rust en ontspanning. Omdat het toevoegen van ontspanning leidt tot enorme pedagogische groei en het verdwijnen van stressklachten bij baby’s, kinderen en tieners.

‘Sinds ik een aantal jaren geleden overspannen thuis heb gezeten, heb ik het roer omgegooid’

Dit kan alleen als we onze krachten bundelen. Dat doe ik tijdens het management programma Pedagogische Groei vanuit Rust. Het is zo gaaf om hier een community op te bouwen waar we elkaar ontmoeten en allemaal durven te kiezen voor rust en ontspanning. Ik weet uit ervaring dat dit om lef vraagt. Dit is een hele uitdaging. Want ook ik heb de neiging om steeds harder te werken en over mijn eigen grenzen heen te gaan. Maar sinds dat ik een aantal jaren geleden overspannen thuis heb gezeten, heb ik het roer omgegooid. En ik zie iedere dag het resultaat.

Door zelf het voorbeeld te zijn om vanuit rust en ontspanning te werken, trigger ik andere mensen om dit ook te doen. Ik zorg voor een omgeving waar rust en ontspanning leidt tot groei. Een omgeving waar stress de deur uit gebonjourd wordt. Dat gun ik de baby’s in de kinderopvang ook. En net zo hard ook alle pm’ers. Dat begint bij jou als locatiemanager. Jij kunt ook dit voorbeeld geven. Als je de moed hebt om te kiezen voor het werken vanuit rust en ontspanning.

Durf jij dit aan? Laat het me weten in de comment.


Hoe zorgen we er met elkaar voor dat de babyopvang geen opvang meer is, maar een echte ontwikkelplek wordt? In Sannes vorige blog vertelt zij wat wij welk basisingrediënt er volgens haar vaak wordt vergeten waardoor het ideaalbeeld maar niet verwezenlijkt wordt. Lees deze vorige blog van Sanne


 

2 REACTIES

 1. Ja Sanne en Tiny
  Ik wil zeker mee doen. I have my dream….
  Denk dat oplossing er in ligt dat de overheid landelijke en lokaal samen met ons pmer management ouders het lef hebben om Te Kantelen met Jan Rotmans.
  Multinationals in ecologie doen het ook. Op grote schaal Europese niveau wordt co-creatie in groene leefomgeving vet gefinancierd.

  De overheid moet investeren in innovatie. .omdenken en lef hebben en kantelen voor kleine kinderen.
  .Wij zien vanaf de werkvloer hoe wezenlijk noodzakelijk omslag in denken is. Ook als ouders grootouders.

  Lef is nodig voor deze tak. .We zien aan de handelingen bewegingen van kinderen dat ze ons appèl doen.
  .Zij moeten geen woordjes hoeven leren omdat volwassenen hun begrijpen. ..omdat zij via hun hoofd met hun hoofd in hun eentje gevormd zijn problemen op te lossen. Niet meer waarneming verbinden met hun ervaringen kennis.
  Kijken. Kijken. Waarnemen. .verbanden leggen co-creeeren in welzijn. Wakker worden.

  Management k€€kt eenz€dig niet als co-creatie smoort negeert niet meer Mondigheid vrolijkheid voor pmer. .die of ze wil of niet….nabootsing waardig samen werkt met collega’s met kinderen.

  I have a dream. Curriculum van BKK botten up vorm geven.
  De pmer s ze zingen vrij. .in het ritme van de dag. Vrijheid spelend ontdekken kinderen praten. In rust ritme. .

  De Landelijke overheid maakt dat
  Lokale overheid kantelt. .Ze creëert in de wijken co-creatie Voor opvoeding 0 tot 2 die bijvoorbeeld iemand de kraamhulp opvolgt. ..in gezinnen.
  Er komt .meer geld voor GGD die nu verantwoordelijk zijn voor alleen medische indicatie…als het voor een kind als te ver is gekomen. ..dat het geen speel ontwikkeling ruimte heeft omdat ouders problemen niet op kunnen lossen in hun eentje.
  En ze houden wel toezicht op de kinderdagverblijven….
  Deze co-voorziening is voor Alle gezinnen. Hoog en laag. Ook werkende jonge ouders.
  Nu kweekt men in eerste twee levensjaren immers VVE-indicaties. Kinderen moeten geforceerd de taal van volwassenen praten
  Oeps en alle peuters gaan naar de peuterspeelzaal die nu kinderopvang lijkt. ..te worden. .? Kassa voor de bedrijfsvoering brede scholen.

  I have a dream.
  Tv en tablet in de kast. Co creëren Contact. Speelgoed.
  Co-creatie in de wijken in gezin met regelmaat.
  . Geen hulpverlening die als het te laat is …wacht op elkaar.. om wel hun loon op te strijken. ..Zij willen vast ook echt wel anders.

  …leuk
  Top down bottem up gaan werken ECHT samen in de wijken. De vrije mark voor kinderopvang verdwijnt.
  Opvoeding komt naast .onderwijs als volledig eigen discipline…opvoeding 0 tot 2 wetenschap moet leading zijn. Spelen. Uit je doppen leren kijken met je hart kijken.
  Vrijheid Co-creeeren ontstaat.

  ….

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben geen locatiemanager, maar gewoon pm-er op een peuterspeelzaal.
  Ervaar zeker de stress en wat het met ons en met de kinderen doet!
  Er MOET zoveel dat het doel (de kinderen) ruimschoots voorbij gestreefd wordt
  Ben erg benieuwd wie de moed heeft om dit op te pakken.
  Ik ben een al wat oudere Pm-er en dacht dat ik te oud geworden was voor dit vak, omdat ik het oude rust, reinheid en regelmaat én (samen) spelen het allerbelangrijkste vindt. Het is erg prettig om in jou blog te lezen dat er meer mensen zo denken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.