Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Sanne Bosmans – Overspannen kinderen; wat jij er aan kan doen

'Ik hou er van om mensen en kinderen te prikkelen in hun ontwikkeling. Ik vind het mooi om te zien hoe ze dan zelf in actie komen.' Sanne, orthopedagoog en ervaring in het speciaal onderwijs helpt met haar bureau FORSA! de kwaliteit van babyopvang te verbeteren.
Veel jonge kinderen hebben last van stress. Te gek voor woorden toch? In dit blog lees je hoe jij als locatiemanager in de babyopvang de moed mag hebben om anders te gaan werken. Omdat we zo overspannenheid onder kinderen te lijf gaan.

Wij leven in een haastige maatschappij, waar het de normaalste zaak van de wereld is dat we ontzettend druk zijn. We zijn de afgelopen jaren steeds harder gaan werken. Ongeveer een kwart van de tieners ervaart burn-out klachten. Nu blijkt zelfs dat steeds meer kinderen in de basisschoolleeftijd al overspannen raken

Ik schrik hier ontzettend van. En tegelijkertijd wordt mijn drive om hier voor een omslag te zorgen, steeds groter. Het is hard nodig dat we onze krachten bundelen en verandering brengen voor onze kinderen. Dat vraag om een verandering, al vanaf de babyleeftijd. Ik droom ervan dat we een omgeving creëren waar baby’s al voelen dat zij in een ontspannen omgeving opgroeien. Een omgeving waar een rustige sfeer heerst. Een omgeving waar ze niet langer stress ervaren, maar de liefde voelen en de ruimte voelen om van binnenuit te groeien. Daar ligt de basis om af te komen van overspannenheid en burn-outs bij kinderen.

‘Alles heeft prioriteit nummer 1 en moet NU opgepakt worden’

Je vraagt je misschien af wat jij hier als locatiemanager in de kinderopvang aan kunt doen. Nou een hele hoop. Het begint bij de moed hebben om anders te gaan werken. Je herkent het zelf vast ook dat je in deze drukke en hectische baan constant op scherp staat. Je bent altijd druk, je to do lijst stroomt over, je bent altijd bereikbaar. Er wordt eigenlijk continu van je verwacht dat je direct op alles reageert en brandjes a la minute oplost. Alles heeft prioriteit nummer 1 en moet NU opgepakt worden.

De oplossing is een open deur, maar niet heel eenvoudig voor elkaar te krijgen. Je moet het lef hebben om tegen de stroom in gaan. Het zou in de babyopvang niet langer moeten gaan om harder werken, rennen en vliegen en het gevoel dat we van alles moeten doen om de pedagogische kwaliteit te verbeteren. Maar het mag in de pedagogische kwaliteitsverbetering gaan om de moed om te durven kiezen voor rust en ontspanning. Omdat het toevoegen van ontspanning leidt tot enorme pedagogische groei en het verdwijnen van stressklachten bij baby’s, kinderen en tieners.

‘Sinds ik een aantal jaren geleden overspannen thuis heb gezeten, heb ik het roer omgegooid’

Dit kan alleen als we onze krachten bundelen. Dat doe ik tijdens het management programma Pedagogische Groei vanuit Rust. Het is zo gaaf om hier een community op te bouwen waar we elkaar ontmoeten en allemaal durven te kiezen voor rust en ontspanning. Ik weet uit ervaring dat dit om lef vraagt. Dit is een hele uitdaging. Want ook ik heb de neiging om steeds harder te werken en over mijn eigen grenzen heen te gaan. Maar sinds dat ik een aantal jaren geleden overspannen thuis heb gezeten, heb ik het roer omgegooid. En ik zie iedere dag het resultaat.

Door zelf het voorbeeld te zijn om vanuit rust en ontspanning te werken, trigger ik andere mensen om dit ook te doen. Ik zorg voor een omgeving waar rust en ontspanning leidt tot groei. Een omgeving waar stress de deur uit gebonjourd wordt. Dat gun ik de baby’s in de kinderopvang ook. En net zo hard ook alle pm’ers. Dat begint bij jou als locatiemanager. Jij kunt ook dit voorbeeld geven. Als je de moed hebt om te kiezen voor het werken vanuit rust en ontspanning.

Durf jij dit aan? Laat het me weten in de comment.


Hoe zorgen we er met elkaar voor dat de babyopvang geen opvang meer is, maar een echte ontwikkelplek wordt? In Sannes vorige blog vertelt zij wat wij welk basisingrediënt er volgens haar vaak wordt vergeten waardoor het ideaalbeeld maar niet verwezenlijkt wordt. Lees deze vorige blog van Sanne


 

1 REACTIE

  1. Ik ben geen locatiemanager, maar gewoon pm-er op een peuterspeelzaal.
    Ervaar zeker de stress en wat het met ons en met de kinderen doet!
    Er MOET zoveel dat het doel (de kinderen) ruimschoots voorbij gestreefd wordt
    Ben erg benieuwd wie de moed heeft om dit op te pakken.
    Ik ben een al wat oudere Pm-er en dacht dat ik te oud geworden was voor dit vak, omdat ik het oude rust, reinheid en regelmaat én (samen) spelen het allerbelangrijkste vindt. Het is erg prettig om in jou blog te lezen dat er meer mensen zo denken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.