Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Wat motiveert ouders om hun kinderen te stimuleren tot bewegen?

Vorige week woensdag hoorden we in de verte twee vrouwen mijn dochters naam roepen. Wij stonden net op het punt om naar het park te steppen. Tenminste, mijn twee kinderen op de step en ik rennend erachteraan. We keken alle drie op maar herkenden de vrouwen, de één met een kinderwagen en de ander met een kindje in een draagzak, niet meteen van die afstand. Toen ze dichterbij kwamen zagen we dat het twee pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf waren. Ze waren op weg naar ons.
Rebecca Beck

‘Je wordt bijna drie jaar, maar door de lockdown moeten we je helaas missen bij de kinderopvang’, zeiden ze tegen mijn dochter. ‘Dus daarom komen we gewoon naar jou toe!’ Ze gaven mijn dochter een zelfgemaakte feestmuts, een door de juffen versierde verjaardagskaart en een ingepakt cadeau, dat een barbiepop bleek te zijn. Wat waren wij verrast!

Een recente gebeurtenis die ik erg waardeer van mijn kinderopvangorganisatie. Niet alleen omdat ze zo attent zijn en de moeite nemen naar ons toe te komen. Maar ook omdat ik zie wat het met mijn dochter doet: hoewel ze eerst even aarzelde om naar haar juffen toe te gaan, was ze daarna erg blij om hen (met natuurlijk de cadeaus!) te zien. De blijdschap spatte eraf toen ze later die dag met haar feestmuts op haar vader vertelde dat haar juffen langs waren gekomen. Die blijdschap en het feit dat ze zich goed voelt en plezier heeft, zijn aspecten die ik erg belangrijk vind in de opvoeding van mijn kinderen.

Ouders geven aan dat ze fit zijn, omgaan met stress, leren samenwerken, nieuwe vrienden maken en omgaan met regels belangrijk vinden voor hun kinderen.

Het blijkt dat ik daar niet de enige in ben. Opvoedinformatie Nederland heeft samen met Kenniscentrum Sport & Bewegen een peiling in het Landelijk Ouderpanel uitgezet. De peiling is door 658 ouders ingevuld en laat onder andere zien dat ouders gezondheid, plezier, zelfvertrouwen en goede slaap het belangrijkst vinden in de opvoeding van hun kind. Herken je dat bij de ouders uit jouw kinderopvang? Ook gaven ouders aan dat ze fit zijn, omgaan met stress, leren samenwerken, nieuwe vrienden maken en omgaan met regels belangrijk vinden voor hun kinderen.

De peiling werd uitgevoerd om meer zicht te krijgen op wat ouders motiveert hun kinderen te stimuleren tot (meer) bewegen en een gezonde leefstijl. Om bewegen te stimuleren blijkt verder dat praktische zaken zoals de ruimte in en om het huis, het sport- en beweegaanbod in de buurt, en kennis en vaardigheden om bewegen te stimuleren van belang zijn.

Puk is een pop die bijna alle kinderen van de kinderopvang in Roermond inmiddels kennen.

Dit doet me denken aan een mooi voorbeeld van SuperFIT: een aanpak gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen van 2 tot 4 jaar. De samenwerkende organisaties hebben vanuit de Kleine Beweegsubsidie een Beweeg- en speelkaart gemaakt waarop te zien is waar jonge kinderen in Roermond kunnen bewegen en spelen. Alle beweegaanbieders, buurtspeeltuintjes, betaalde speeltuinen en watertappunten staan erop aangegeven. De promotie richting ouders vindt, vanwege de coronamaatregelen, online plaats met filmpjes van Puk. Dat blijkt succesvol, want Puk is een pop die bijna alle kinderen van de kinderopvang in Roermond inmiddels kennen. Een mooie samenwerking van lokale partijen om bewegen in de buurt te stimuleren!

Omdat er behoefte is aan meer kennis en vaardigheden rondom beweegstimulering, ontwikkelt Kenniscentrum Sport & Bewegen praktische tools voor zowel ouders als professionals binnen de kinderopvang. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je aan voor de zeswekelijkse kennisupdate. Ga je liever aan de slag met een complete aanpak, oriënteer je dan op erkende interventies en/of op de aanpak Gezonde Kinderopvang en zet zo in op een gezonde leefstijl.

Schermgebruik vs. buitenspelen: hoe gaan ouders hiermee om? Lees de vorige blog van Rebecca.

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.