Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Pauline Schellart – Nederland groeiland? Investeer in kinderopvang!

Dinsdag 3 juni was ik bij de Nassaulezing in Breda waar minister Dijsselbloem van financiën sprak. Hij gaf aan: Nederland kan economisch gezien meer groeien als we gemiddeld meer werken.
Blog Pauline Schellart - Nederland groeiland? Investeer in kinderopvang!

Enkele dagen ervoor stond in de Volkskrant een artikel over het net uitgekomen boek Groeiland van Frank Kalshoven. Hij benadrukt het belang van hogere arbeidsparticipatie voor de groei van ons land. Nederland is kampioen parttime werken. Gemiddeld werken mensen 26,5 uur per week. Daar liggen kansen.

Als het over de vergrijzing gaat en daarmee samenhangend het belang van hogere gemiddelde arbeidsparticipatie, lijkt het nu dat de reflex is de oplossing te zoeken in enkel het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Als je de parttime factor terugdringt, heeft dat echter een effect op het gehele werkende leven. Effectief zet dat dus meer zoden aan de (Hollandse) dijk.

Als hogere arbeidsparticipatie zo van belang is voor de toekomst van Nederland, dan lijkt mij één ding logisch: investeer in kinderopvang. Dan krijgen ouders ruimte om meer te werken.


‘Nederland is kampioen parttime werken. Gemiddeld werken mensen 26,5 uur per week. Daar liggen kansen’

Maar vreemd genoeg gebeurt dat niet. Iedereen snapt dat we in deze crisisjaren moeten bezuinigen. Het gedragseffect van ouders op de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag is echter veel groter dan voorzien en daarmee wordt er fors meer bezuinigd. Dat bleek ook uit het rapport van de Rekenkamer dat in mei is uitgekomen: cumulatief zijn de uitgaven in 2012 en 2013 536 miljoen euro meer gedaald dan beoogd. Oftewel: er blijft flink wat geld over.

Eerder benadrukte minister Bussemaker al het belang van de economische zelfstandigheid van vrouwen; nog steeds is maar 52% van de vrouwen in Nederland economisch zelfstandig. Nu het sociaal leenstelsel een feit is, waardoor mannen én vrouwen hun studie moeten terugbetalen gedurende hun werkende leven, lijkt het me van extra belang dat vrouwen volwaardig blijven deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Willen we ouders maximaal faciliteren om te participeren op de arbeidsmarkt? Stop dan met het dichten van gaten in de begroting over de rug van de werkende ouder. Het systeem creëert voor een belangrijk deel gedrag, dus tijd voor ander beleid!

Volgens mij hebben de ministers Dijsselbloem, Bussemaker en Asscher een gezamenlijk belang. Mooi moment om samen aan tafel te gaan en een plan te maken om weer te investeren in kinderopvang. Dat kan dus zonder extra geld, aangezien er geld over is op het budget van de kinderopvang!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.