Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Pauline Schellart – Bestaat er zinvol geweld?

Het is zomer. Velen hebben vakantie gevierd of doen dat nu op dit moment. Tijdens mijn vakantie liep ik ergens op straat en één van mijn kinderen vroeg wat dat lieveheersbeestje op de stoeptegel betekende. Ik vertelde dat het een symbool is tegen zinloos geweld. Waarop een van de andere kinderen vroeg: 'Bestaat er dan zinvol geweld?’
Blog Pauline Schellart - Bestaat er zinvol geweld?

Goede vraag. Ik was er even stil van. Net zoals ik deze zomer stil werd van het geweld en de ellende in de wereld: MH17, Israël/Gaza, IS/Irak, etc. Te groot, te veel. Als kinderen daar vragen over stellen, wat zeg je dan?

Er is in de kinderopvang met de kinderen vast veel over gesproken. En het praten erover zet aan tot denken, zowel bij de kinderen als bij de volwassenen. Kern in het gesprek met mijn kinderen was: laten we vooral zelf proberen goed te leven. En: problemen / conflicten los je niet op met geweld.


‘Het mooie aan de kinderopvang is dat we een plek vormen waar je met anderen over de opvoeding kan praten’

Des te meer was ik geschokt toen ik terug van vakantie de opnieuw opgelaaide discussie hoorde over de ‘pedagogische tik’. De naam klopt al niet. Wat is er pedagogisch aan slaan? Als je kinderen wilt meegeven dat je problemen en conflicten niet oplost met geweld, hoe kun je dan ‘verkopen’ dat je zelf slaat? Opvoeden is geen eenvoudige klus. En alle ouders kennen momenten waarop het (even) moeilijk is. Het is de kunst is om te zorgen dat je op tijd even loskoppelt, een break neemt, even met iemand kunt praten, van gedachten wisselen over: hoe zou ik dit nu anders kunnen doen?

Veel ouders hebben vragen over opvoeding, hebben momenten van onzekerheid. Het mooie aan de kinderopvang is dat we een plek vormen waar je met anderen over de opvoeding kan praten, zowel met de pedagogisch medewerkers als met andere ouders. Alleen al het praten, delen, geeft vaak al lucht. En de kinderopvang geeft je ruimte: om te werken, te studeren of gewoon een keer een dag voor jezelf te hebben, om even op te laden. Kan ik van harte aanbevelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.