Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Monika Katinger – Certificaat Kaleidoscoop

Toen ik terug kwam van mijn vakantie, vond ik in het postvakje op mijn werk het certificaat van de Kaleidocoop-training. In juni heb ik de laatste training gehad en het bewijs van het succesvol afronden daarvan heb ik nu in mijn handen.
Blog Monika Katinger - Certificaat Kaleidoscoop

Met plezier denk ik terug aan de trainingen die door Ellen van Eersel van de NJI werden gegeven. Van de oorspronkelijke acht deelnemers zijn er uiteindelijk zes overgebleven. Vier dames die in de voorscholen werken: Done, Samira, Hanane en Saadia en twee pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven: Chantal en ik.

Wij zijn een hecht groepje geworden. Het was heel interessant voor mij om te horen hoe het er in de andere organisaties aan toe gaat, vooral in de voorscholen. VVE-programma’s waren immers oorspronkelijk voor peuterspeelzalen en voorscholen bedoeld. En persoonlijk vind ik het toepassen in de peuterspeelzalen en voorscholen de beste manier om deze programma’s in de praktijk te brengen. Participatie van ouders kan er ook makkelijker gerealiseerd worden dan in de kinderdagverblijven, is mijn mening. Ik vind het goed dat in een kinderdagverblijf van een medecursiste het programma niet in de babygroep aangeboden wordt.


‘Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat VVE voor de kinderen vanaf twee jaar geschikt is’

Onze trainer Ellen heeft op een erudiete, vriendelijke en ontspannen manier deze training gegeven. Zij kon tijdens de training een goede sfeer creëren. Zij kon ons enthousiasmeren en stimuleren. Het is zeker een waardevolle training geweest, met veel goede handvatten voor methodisch werken met kleine kinderen. Ik zet nog steeds vraagtekens bij het toepassen van Kaleidoscoop in de babygroepen. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat VVE voor de kinderen vanaf twee jaar geschikt is. Lees bijvoorbeeld het blog ‘Ontwrichting’ van hoogleraar Fukkink op Kinderopvangtotaal, van 2 april 2013. Daar schrijft Fukkink over ‘VVE-beleid vanaf de tweede verjaardag’.

Veel pedagogen zijn vrij kritisch over de te gestructureerde aanpak van deze programma’s en over de manier waarop de programma’s worden uitgevoerd – met een te grote nadruk op de activiteiten. Hierover wordt veel geschreven op Kinderopvangtotaal.nl (zoals in het artikel ‘Effectiviteit VVE niet aangetoond’) en ook veel gediscussieerd op LinkedIn. Daarom is het mijn inziens belangrijk om bij het aanbieden van dit programma aan zeer jonge kinderen, ook los te kunnen laten en naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de groep en van het kind te kijken.

Nog iets: bedankt voor de feestelijke afsluiting van deze training Ellen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.