Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marijke Schuurkes (PPINK) – Staking

De leraren in het basisonderwijs roeren zich. Ze willen een betere beloning en minder werkdruk. En ze vinden het niet te verteren dat er wel 1,4 miljard belastingvermindering voor het grote bedrijfsleven beschikbaar is, maar onvoldoende geld voor hardwerkende leerkrachten. Dat steekt.

Zolang de minister niet aan hun eisen tegemoet komt, voeren ze geleidelijk de druk op met stakingen. Omdat minister Slob al heeft laten weten dat er echt niet meer in het vat zit, valt te verwachten dat de acties verharden en dat kinderen de komende tijd nog wel eens vaker een dagje niet naar school zullen gaan.

Voor ouders levert dat natuurlijk problemen op. Want zij moeten werken en waar blijf je dan met de kinderen? Bij de allereerste acties stond de kinderopvang dan ook meteen klaar om oplossingen te bieden. Soms zelfs gratis. Dat is prima gedacht vanuit klantenservice, en toch heb ik er mijn bedenkingen bij. Want dat een staking ongemak veroorzaakt, is juist het doel van zo’n staking. Als buschauffeurs staken, is het juist de bedoeling dat iedereen moet lopen.

Omdat ‘het publiek’ last van een actie heeft, hopen de actievoerders dat er maatschappelijke druk ontstaat op de overheid of een werkgever om door de knieën te gaan en de eisen in te willigen. Met alle goede bedoelingen tegenover ouders en kinderen – daar geen kwaad woord over – moeten we ons toch afvragen of het wenselijk is dat de kinderopvang die druk weer wegneemt.

‘Dat een staking ongemak veroorzaakt, is juist het doel van zo’n staking’

Vroeger heette dat in vakbondstermen ‘besmet werk’. Als arbeiders bleef je solidair met elkaar en ging je niet het werk doen dat bleef liggen vanwege een staking. Deed je dat wel, dan stond je te boek als ‘stakingsbreker’. Nou gaan pedagogisch medewerkers niet voor de klas staan om in plaats van leraren les te geven, maar ik vraag me toch af of je niet ook in deze situatie solidair zou moeten zijn. Ongeacht wat je vindt van de eisen van ‘PO in Actie’.

Ook in de kinderopvang rommelt het. De cao-onderhandelingen liggen stil en de werkdruk is hoog op de agenda gezet. Stel je voor dat het op enig moment tot acties komt in de kinderopvang. Zouden wij het dan ook niet fijn vinden als we steun van anderen ervaren?

 

Marijke Schuurkes (56) is voorzitter van PPINK (beroepsvereniging van professionals in de kinderopvang). Marijke heeft de driejarige opleiding KV/JV gedaan en is begonnen in het peuterspeelzaalwerk in Tilburgse achterstandswijken. Middels bijscholing heeft ze zich gespecialiseerd tot pedagogisch coach en werkt ze in die functie voor de Kinderopvanggroep in Tilburg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.